Tuesday, November 30, 2010

Secebis berkaitan filem DOKUMENTARI

DOKUMENTARI;

Sejarah filem telah bermula sejak lebih satu abad yang lalu. Dikatakan filem dokumentari merupakan filem yang pertama diterbitkan iaitu The Arrival of a Train yang merupakan sebuah rakaman oleh Lumiere bersaudara pada tahun 1895 di Peranchis. Bagaimanapun masa itu filem belum lagi terbahagi kepada genre-genre seperti hari ini.

Dokumentari merupakan sebuah genre filem yang memaparkan apa yang tidak boleh diberikan oleh filem fiksyen atau cereka iaitu peristiwa yang benar(actuality). Ia merupakan gambaran peristiwa yang benar benar berlaku dalam kehidupan.

Dokumentari juga memberi penekanan yang utama kepada pendidikan dan mempengaruhi penonton. Sementara filem fiksyen lebih memberikan penekanan kepada hiburan. Dengan perbezaan yang amat jelas ini, kita sedar sama ada kita sedang menonton filem fiksyen atau dokumentari. Sebenarnya kedua-dua filem dokumentari dan cereka hanya merupakan gambaran realiti kehidupan dalam dunia. Yang membezakan kedua-dua filem tersebut ialah cara gambaran tersebut dipersembahkan di layar.

*pict. by google images
daudmontakzakaria

No comments: