Friday, November 30, 2007

WHITE BALANCEWalaupun cahaya kelihatan putih, ia sebenarnya terdiri daripada beberapa jenis warna. Sumber cahaya yang berbeza umpamanya cahaya lilin, cahaya siang(daylight) dan sebagainya menghasilkan cahaya bewarna yang berbeza. Secara automatik mata dan otak manusia mampu membezakan warna cahaya. Oleh itu objek selalu kelihatan dalam warna-warna yang sebenarnya. Berlainan dengan kamera video, ia tidak mampu melakukan seperti mata manusia. Kamera mesti dilaraskan untuk menseimbangkan semua warna-warna yang diterima dan dengan yang demikian pada akhirnya kamera dapat "melihat" warna putih yang sebenarnya. Proses ini dikenali sebagai "white balance". Pada asasnya "white balance" bermakna "color balance". Ia berfungsi dengan memberikan kamera satu rujukan kepada "true white". Ia memberitahu kepada kamera bagaimana warna putih yang sebenarnya. Disebabkab cahaya putih merupakan campuran semua warna, maka kamera akan menunjukkan semua warna dengan sebenarnya. Apabila "white balance" sesebuah kamera video tidak tepat maka gambar yang dirakam akan menjadi sedikit "orange" atau kebiruan.WHITE BALANCE amat penting disetkan pada setiap kali;

- Kamera video dihidupkan suisnya

- Keadaan cahaya berubah umpamanya dari cahaya siang kepada cahaya tiruan(lampu-lampu) atau dari satu bilik ke satu bilik lain yang berlampu berbeza.

- Ketika menggunakan lampu-lampu tambahan.

- Ketika berubah kedudukan dari 'out door' ke 'in door' dan sebaliknya.

- Semasa awal pagi and lewat petang dimana cahaya siang bertukar warna dengan cepat. Sering buat 'white balance' pada kamera video sepanjang jangka masa tersebut.Secara teknikal, untuk menjamin objek bewarna putih kelihatan putih dibawah cahaya tertentu "color temperature", sesebuah kamera mesti diberitahu sama ada cahaya dimana ia beroperasi "bluish"(high color temperature), "reddish"(low color temperature) atau benar-benar putih. Pelarasan untuk cahaya "bluish" dan "reddish" ini dipanggil "white-balancing".

Secara manual, untuk mencari "white balance" sesebuah kamera ialah;

- Laraskan 'filter' mengikut situasi cahaya.
- Halakan lens kamera kepada sekeping kad bewarna PUTIH; 50%-80% 'frame' mesti diliputi subjek putih berkenaan. Sony mencadangkan 80% daaripada 'frame' diliputi subjek putih berkenaan. Subjek tersebut bukan yang memantul cahaya(non-reflective)
- Setkan 'exposure' dan 'focus'
- Kemudian tekan butang "white-balance" pada kamera untuk rakaman Electronic News Gathering(ENG) atau Electronic Field Production(EFP). "White-balance" untuk kamera rakaman dalam studio, diperolehi melalui Camera Control Unit(CCU).

Kebanyakan kamera video taraf "consumer" hari ini mampu membuat pelarasan "white balance" secara automatik ataau "auto-white balance". Kamera video ini akan melaraskan sendiri 'white balance'.

BLACK BALANCE

'Black Balance' adalah sama seperti operasi 'white balance'. 'White balance' memberikan rujukan rujukan kepada kamera "true white'. 'Black balance' pula memberikan rujukan kepada kamera tentang 'true black'. Fungsi ini biasanya terdapaat pada kamera video yang 'profesional' dan tidak pada kemera 'consumer'.
'Black balance' juga mesti dilakukan pada permulaan rakaman, bilamana 'filter' dan 'gain level' serta juga keadaan cahaya diubah atau berubah.
'Black balance' yang tidak sempurna akan menunjukkan warna2 yang tidak betul di kawasan gelap pada gambar yang dirakam.

Cara membuat 'black balance';
- Mula buat 'white balance'
- Kemudian buat 'black balaance'
- Akhir sekali buat kembali 'white balance'


KEPENTINGAN CAHAYA DALAM PENERBITAN VIDEO


Subjek yang dirakam akan kelihatan jelas dan cerah bila berada dalam suasana cahaya yang terang. Umpamanya suasana sianag hari yang cerah memberikan cahaya yang ideal untuk rakaman luar(out door). Kamera memerlukan cahaya yang minimum untuk membuat sesuatu rakaman. Intensiti sesuatu sumber cahaya diukur dengan ukuran LUX, umpamanya lilin menghasilkan sejumlah 10 Lux. Tingginya jumlah lux cahaya, maka lebih baik rakaman video yang dihasilkan. Walau bagaimanapun rakaman video yang baik dapat dihasilkan dalam suasana cahaya yang berukuran lebih daripada 900 Lux, umpamanya apabila cahaya tambahan dibuat.


Cahaya siang yang cerah menghasilkan ukuran cahaya setinggi 35,000 Lux dan ia boleh meningkat sehingga 100,000 Lux. Namaun cahaya yang berukuran sebegini tidak mampu ditangani oleh sebebuah kamera video. Oleh yang demikian dalam keadan cahaya matahari yang terang atau di tempat yang mempunyai pancaran cahaya yang terang(tepi pantai atau kawasan salji), adalah penting menggunakan "neutral density filter". Ia akan mengurangkan jumlah cahaya yang masuk ke kamera ke paras yang mampu diterima oleh kamera tersebut.


Kebanyakan kamera video hari ini mempunyai butang kawalan "low light compensator" yang mampu untuk "boost" kecerahan imej secara elektronik. Dengan ini sesuatu rakaman mampu dilakukan walaupun dalam cahaya yang tidak memuaskan. Rakaman tersebut akan menghasilkan gambar yang boleh diterima dan ia adalah lebih baik daripada tidak membuat rakaman langsung. Gambar yang dihasilkan dalam suasana ini akan mempunyai warna yang lemah, kurang jelas dan sebagainya. Dalam rakaman "indoor" gambar dapat dihasilkan dengan lebih baik jika tempat tersebut menerima cahaya siang(daylight) yang banyak, seperti dinding yang membalikkan cahaya, subjek dirakam berhampiran tingkap atau pintu, atau keadaan dalaman itu diterangi oleh cahaya tambahan.

Penggunaan lampu tambahan dalam rakaman video akan membuatkan babak atu subjek yang dirakam menjadi lebih cerah dan mampu merendahkan kontras diantara bahagian terang dan teduh.

Diantara cara mengurangkan masalah kontras ialah dengan menggunakan 'reflector'. Cahaya dari 'reflector' akan mampu mengisi(fill) kawasan bayang. Ia akan memberikan cahaya yang lebih lembut dan sekata. Terdapat 'reflector' yang dijuall dipasaran. Selain dari itu kad bewarna putih dan polystyrene juga boleh dijadikan sebagai 'reflector'.

Satu lagi kaedah ialah dengan memancarkan lampu video kearah dinding, silling atau permukan putih. Cahaya yang diballikkan ini akan lebih lembut dan sekata berbanding cahaya yang terus dari lampu video berkenaan. Intensiti cahaya yang dibalikkan itu adalah bergantung kepada jarak lampu dan permukan berkenaan.No comments: