Wednesday, December 23, 2009

Pengendalian Kamera Video dan Kamera Studio


Waktu mula mengendalikan kamera video memang agak sukar namun apabila ia telah menjadi satu kebiasaan, maka ia bukan lagi merupakan perkara yang sukar.
Perlu bagi setiap pengendali kamera video atau jurukamera mengikuti beberapa peraturan tertentu sebelum, semasa dan selepas setiap penerbitan dilaksanakan.
Apabila segala aspek teknikal telah diketahui oleh pengendali kamera video atau jurukamera, maka mereka perlu pula mengetahui untuk membuat shot-shot yang berkesan.

Sebelum memulakan rakaman video atau membuat shot-shot, jurukamera perlu mengetahui cara memeriksa dan memasang(set up) kamera dan apa yang perlu dibuat semasa dan selepas sesuatu penerbitan dibuat. Terdapat persamaan dan perbezaan dari segi langkah menggunakan kamera lebih besar yang profesional dengan consumers camcorders.

Beberapa perkara yang dilarang;
-Jangan tinggalkan kamera dalam kereta dalam masa yang panjang bagi mengelakkan suhu panas yang melampau.
-Jangan biarkan kamera tanpa perlindungan daripada hujan, panas dan suhu sejuk yang melampau. Jika perlu digunakan dalam hujan, gunakan 'rain coat' atau payung yang besar.
-Jangan halakan lens kamera video ke arah cahaya matahari yang terang. Walaupun CCD kamera tersebut tidak akan rosak tetapi haba yang dijana oleh cahaya matahari yang terarah kepada CCD akan merosakkannya. Begitu juga kanta pembesar dalam viewfinder juga boleh menyerap cahaya matahari dan menjana haba yang boleh merosakkan sitem electronik dalam viewfinder.
-Jangan tinggalkan bateri kamera video di cahaya matahari atau menjatuhkannya kerana didalam bateri berkenaan amat sensitif kepada haba dan gegaran.

Sebelum rakaman;
-Buat 'checklists' alat-alat yang hendak digunakan dalam sesuatu tugas rakaman. Bawa 'connector' yang diperlukan. BNC merupakan 'connector' yang biasa pada peralatan profesional dan RCA phone merupakan yang biasa dalam peralatan 'consumer'.
-Periksa peralatan yang hendak dibawa seperti tripod yang berfungsi dengan baik dan buat cubaan rakaman untuk menentukan video dan audio dirakam dengan baik oleh kamera video.
- Jika mengendalikan peralatan Electronic Field Production yang menggunakan high quality kamera video, periksa semua kabel-kabel sambungan(connecting cables) kerana kegagalan sambungan akan mengganggu penerbitan di lokasi. Jangan sekali-kali bergantung kepada kelancaran penggunaan peralatan sebelum ini. Buat pemeriksaan rakaman sebelum pergi ke lokasi.
- Pastikan semua mikrofon sama ada mikrofon kamera dan mikrofon yang dipegang berfungsi dengan baik. Pastikan 'cable' untuk mikrofon cukup panjang kerana rakaman seperti temubual perlukan kabel mikrofon yang panjang.
-Pastikan 'portable light' menyala dan jangan lupa bawa bersama 'extention cable' untuk 'AC power'.
-Dalam Electronic Field Production yang menggunakan Video Tape Recorder(VTR) yang berasingan, pastikan VTR tersebut berfungsi dengan baik.
-Pastikan pita yang dibawa mencukupi.
- Jangan lupa juga 'spare bulb' untuk 'portable light', bateri, reflector, white card untuk membuat white balance, camera raincoat, payung besar, filter untuk portable light dan sebagainya lagi....

Semasa Rakaman

-Untuk mengelakkan visual yang bergegar pastikan kamera dipegang dengan semantap yang mampu dilakukan. Jika kamera tersebut kecil, letakkan tapak tangan di bawah kamera sementara tangan satu lagi memegang kamera sambil menekan butang rakaman. Rapatkan siku ke dada dan semasa rakaman tahan nafas supaya visual yang dirakam tidak bergegar.
- Untuk merakamkan objek supaya tidak kelihatan bergegar, jarak kamera dan objek yang dirakam hendaklah hampir. Untuk objek yamg jauh, hendaklah gunakan frame Wide shot.
- Untuk buat gerakan 'panning' gerakkan kemera beserta dengan badan, bukan dengan tangan sahaja.

Dengan kamera yang lebih berat;
- Letakkan kamera di bahu kanan sementara tangan kiri mengawal pelbagai suis pada kamera. Bila melakukan rakaman dalam keadaan bergerak gunakan zoom lens dalam keadaan wide angle.
-Terdapat kamera yang mempunyai speaker yang kecil pada kamera, gunakan telinga kanan untuk mendengar audio yang dirakam.
-Buat 'white balance' untuk kamera tersebut sebelum membuat rakaman. Gunakan kad bewarna putih untuk buat white balance, jika tiada gunakan bedda2 disekeliling yang bewarna putih contoh seperti baju putih.
-Untuk memudahkan rakaman gunakan auto iris mode terutama untuk Electronic News Gathering.
-Kawal audio yang dirakam bersama visual, tanpa kawalan yang baik audio yang dirakam mungkin rendah atau tidak akan dirakam langsung.

Selepas Rakaman;
-Pastikan pita mempunyai bahan rakaman selepas tamat rakaman.
-Label setiap pita yang telah dirakam.
-Off kamera setelah rakaman.
-Tutup lens kamera dengan lens cover.
-Kemaskan semua peralatan selepas rakaman.
-Charge kembali semua bateri untuk rakaman yang akan datang.
-Bersihkan kamera terutama jika berhabuk dan lembab.
-Check semua peralatan selepas rakaman suapaya tidak ada yang tertinggal di lokasi.

*Photos from Google Images.

daud montak zakaria...

No comments: