Tuesday, April 12, 2011

Rakaman Video TNEC Cooling System


Hari ini, 12 April 2011, kami membuat rakaman video pembinaan projek
Cooling System di Lingkungan Kedua UKM di Bangi.

Sebenarnya mengikut jadual yang awal kami ingin membuat rakaman berkenaan pada waktu pagi namun disebabkan oleh cuaca yang agak mendung maka kami bertukar jadual pada waktu petang pulak.

Sdr. Shahrul & Siti Suraya

Lebih kurang jam 2.30 petang kami pun bergerak ke lokasi berkenaan. Tiba di sana kami mula membuat rakaman untuk setiap sudut yang diperlukan. Walaupun cuaca agak panas namun semuanya merupakan perkara biasa. Itulah tugas kami yang tidak mengira masa, keadaan dan sebagainya.

Sdr. Jasril Amry
Di sini sempat jugak aku bertanya seorang pekerja yang 'incharge' dalam projek tersebut berkaitan pembinaan yang sedang kami rakamkan.

Dia menjelaskan dalam sistem tersebut terdapat tangki air, bilik kawalan dan juga chiller.
Chiller akan menyejukkan air dalam tangki yang besar. Air yang sejuk ini disimpan. Apabila suhu sejuk hendak digunakan chiller akan menyalurkan suhu sejuk bersama suhu air sejuk yang di simpan ke bangunan-bangunan. Sementara suhu yang panas akan mengalir semula ke loji yang kemudiannya disejukkan. begitulah konsep sistem penyejukkan ini yang menelan belanja lebih kurang 20 juta RM. Lebih kurang 10 buah bangunan akan menerima faedah daripada pembinaan loji hawa dinign ini. Sistem ini dikatakan menjimatkan kos letrik, ruang dan juga mesra alam.
Setelah tamat membuat rakaman, maka kami bergerak meninggalkan tapak pembinaan tersebut untuk menunggu aktiviti rakaman yang akan datang.
daudmontakzakaria.

No comments: