Wednesday, March 25, 2009

Latihan Grup 5 & 6

Kami sentiasa bersedia memberi bantuan...






sdr. Ramli sedang memerhati pelajar membuat latihan MCP di studio UKM

sdr. kamarul baharin sedang menunjuka ajar cara pengendalian MCP kepada pelajar media



Tiba di DECTAR tepat jam 8.00 malam. Itulah kehidupan kita, ada ketikanya kita mampu menepati masa. Ada kalanya juga kita gagal menepati masa yang kita janjikan. Namun den tidak berjanji pada sesiapapun untuk sampai ke UKM dalam masa yang ditentukan. Kalau den nak datang awal itu pilihan den. Begitu juga kalau den nak tiba lewat, itu juga pilihan den. Adakah den berjanji dengan sesiapa berkaitan masa?. Ermmm....tidak...tidak, dengan sesiapa pun den tak berjanji walaupun secara berbisik di angin yang lalu.


Sebaik sampai saja di muka pintu studio, terus den buka pintu, masuk dan berikutnya key in kedatangan di komputer. Siapkan semua peralatan audio video, uji semua peralatan, periksa apa-apa yang patut sebelum pelajar masuk ke studio. Namun pelajar masuk ke studio hampir jam 8.30 malam. Hmmmmm....lupa de nak beritahu, malam ini ialah malam dimana pelajar Pusat Pengajian Media dan Komunikasi, FSSK membuat latihan MCP. Kumpulan 5 dan kumpulan 6 menjalani latihan rutin mereka sebelum 'final production' dalam minggu depan....hmmmm....tak lama lagi rasanya tu dik....hati-hati...



Kumpulan 5 diketuai oleh KIMI kalau tak silap den sementara kumpulan 6, den lupa namanya....sapa yah....waduh...waduh, den benar-benar lupa. Biasanya mereka yang banyak cakap amat mudah diingati namanya seperti KIMI yang mulutnya sentiasa cot cet, cot cet....Kumpulan ni penuh dengan jenaka dan penuh dengan gurau senda bila mengadakan latihan di studio ini. Mereka kata menceriakan suasana. Masa latihan tak mengapa dek tapi ingat....masa 'final production' semasa DR. ASIAH memerhati di belakang korang semua, jangan gurau senda, zip dan kunci mulut daripada sesi-sesi gurau senda. Masa f'inal production' mesti 'serious', tumpukan kepada penerbitan yang sedang 'on air'....faham dik...



Dari sudut pengarahan, kelihatan grup 5 dan 6 semakin baik. Penolong Pengarah telah menjalankan tugas dengan baik ketika membantu Pengarah semasa penerbitan. Cuma ada ketikanya Pengarah terlupa menyebut 'ready' atau 'standby'....Suara Penolong Pengarah nampaknya lantang, suara sebegini amat perlu dengan tujuan supaya didengar oleh krew melalui intercom...sekali lagi 'intercom' bukan 'headphone' tau...Kami krew Studio UKM amat berharap mereka dapat dan mampu menjalankan tugas masing-masing semasa 'final production' nanti, o.k semua??? Bai...bai....

3 comments:

CikLieYzaOnline said...

ya...intercome...akan den igt sampai bebilo..huhu

ct_saggie said...

erm....
silap tu..
kumpl 6 diketuai oleh kimi...
kumpl 5 diketuai oleh zila

ukmstudio said...

Oooooooooo...