Tuesday, January 4, 2011

Bengkel Penerbitan Video.....FPI...


HARI ini 4 Januari dan esok 5 Januari 2011, kami iaitu aku, sdr. Shahrul, Kamarul dan Jasril, mengendalikan Bengkel Penerbitan Video untuk pelajar Fakulti Islam iaitu pelajar Ustaz(DR.) Muhamad Faisal Asha'ari.
Masing-masing menyampaikan ceramah berkaitan video iaitu Pengendalian kamera Video, Fasa-fasa dalam Penerbitan Video, Skrip dan Shot & Teknik Penggambaran. Sebenarnya membuat penerbitan sebuah program bukannya mudah, tidak smudah memetik jari-jemari...Kami sebenarnya tidak dapat menjanjikan apa-apa yang luar biasa untuk dicapai, maklumlah biasanya kami mengendalikan bengkel ini untuk staf UKM memakan masa selama 3 hari siang dan malam. Walau bagaimana pun dalam jangka masa 2 hari ini kami berharap mereka semua faham dengan apa yang kami sampaikan dan dapat menerbitkan sebuah penerbitan video yang boleh diterima. Dengan daya intelek yang tinggi, aku percaya mereka akan cepat menerima dan faham segala yang kami sampaikan.

Hari ini jadual kami ialah dari jam 8.30 pagi kami menyampaikan segala teori yang kami miliki yang mungkin tidak seberapa. Namun kami berharap ia sedikit sebanyak akan dapat memberi sedikit pengetahuan untuk menghasilkan sebuah penerbitan video untuk setiap kumpulan pada hari esok.

Sebelah petang, sdr. Jasril menunjukkan cara membuat suntingan video dengan menggunakan Adobe Premier CS4. Kami cuma membantu menunjukkan serba sedikit cara mengendalikan sofware penyuntingan video berkenaan.

Esok pagi setiap kumpulan akan membuat rakaman video yang akan diterbitkan oleh mereka sendiri. Kami akan bertindak sebagai fasilitator. Apa yang kami harapkan mereka akan berjaya menghasilkan sebuah penerbitan yang sempurna di akhir bengkel nanti.


5 JANUARI 2011

HARI ini 5 Januari 2011; ia merupakan hari terakhir Bengkel Penerbitan Video untuk pelajar Ustaz Muhamad Faisal dari Fakulti Pengajian Islam. Pada sebelah pagi setiap kumpulan turun membuat rakaman di lokasi-lokasi berpandukan skrip masing-masing. Selepas rakaman setiap kumpulan mula membuat 'voice over' serta mula membuat penyuntingan. Macam-macam cabaran yang dilalui semasa sesi penyuntingan hingga ada kumpulan yang hilang 'footage' yang sedang disunting. Ada kumpulan yang membuat 'voice over' di Studio UKM di Dectar dan ada yang menggunakan hp di tempat yang sunyi yang boleh membuat rakaman 'voice over' walau ia bukan cara yang 'proper'.

Bagi pandangan aku mereka telah mampu menghasilkan satu penerbitan video yang boleh diterima walaupun dalam waktu yang singkat. Apa tidaknya, hari pertama di isi dengan teori dan cara menggunakan software pentuntingan. Hari kedua sebelah pagi mereka membuat rakaman dan selepas itu membuat penyuntingan dalam masa lebih kurang empat jam. Dalam masa berkenaan mereka mesti siapkan suntingan dengan digitise footage, membuat 'voice over', memasukkan muzik serta membuat grafik. Ramai daripada mereka tidak 'familier' dengan software CS4. Sekali lagi secara jujur diakui mereka telah berjaya menerbitkan program mereka dalam masa yang singkat iaitu dua hari.

Cuma ada sedikit perkara yang perlu di jelaskan iaitu pertama masalah 'backlight'. Untuk mengatasi masalah ini ialah;
- Tukar sudut kamera iaitu tidak memasukkan bahagian yang terang di belakang.
- Jangan shot dalam bingkai atau frame yang luas, mungkin boleh dibuat saiz Close Up.
- Gunakan lampu jika ada atau reflector
- Buka 'iris' bagi kamera video yang pro yang disetkan pada manual iris.
- Bagi kamera video handycam 'consumer' setkan kepada 'backlight'

Jangan terlalu banyak menggunakan zoom in atau out dalam rakaman. Sering gunakan tripod supaya shot lebih stabil. Atau rakam subjek dengan jarak yang dekat, jarak dekat dapat mengurangkan gambar yang bergegar. Rakam gambar dalam keadaan menahan nafas, tapi jangan lama2 tahan nafas, nanti shot boleh cantik tapi, kita pulak 'out', ops!

Selalu perhatikan headroom, walking room, noseroom dan terma-terma yang lain ketika membuat rakaman video. Peka dengan shot-shot yang di ambil dalam frame seperti benda2 tak perlu yang kelihatan seperti keluar dari kepala, telinga dan sebagainya. Pakaian subjek yang dirakam jangan sama dengan warna background seperti baju hijau yang berlatar belakangkan tumbuhan-tumbuhan atau dinding yang hijau.

Banyakkan shot-shot supaya dapat mengisi ruang-ruang yang sepatutnya di isi dengan 'visual'. Biar lebih shot-shot supaya mudah membuat pilihan untuk mengisi ruang-ruang yang telah di isi dengan skrip 'suara latar'. Banyakkan shot-shot supaya dapat mengisi ruang-ruang yang perlu di isi supaya gambar yang sama tidak terlau lama dipaparkan di screen yang mana akan menjemukan penonton.

Dalam video yang menayangkan kempen senyuman, kalau boleh banyakkan visual Close Up muka yang sedang senyum tak kralah sama ada sedang duduk diam atau bergerak, sekali sekala buat Extreme Close Up mulut-mulut yang senyum gender berbeza dan kaum berbeza. Berkaitan pembaziran makanan, tunjukkan banyak visual sedang mengambil makanan, CU pinggan sedang di isi makanan. Tunjukkan juga mereka yang sedang menyuap makanan, pelbagaikan saiz shot-shot. Kemudian tunjukkan CU pinggan-pinggan di atas meja yang masih ada makanan yang tinggal. Pelbagaikan saiz shot-shot untuk menunjukkan kepada penonton betapa berleluasanya tabiat membazir dikalangan pelanggan.

Perhatikan juga grafik dan 'background mesti kontras supaya grafik boleh dibaca. Nama orang yang ditemubual mesti dipaparkan dan sempat di baca di screen. Masukkan semua nama2 krew yang terlibat dalam penggambaran dan produksi berkenaan disamping nama2 mereka yang memberikan kerjasama dalam penerbitan berkenaan. Jangan lupa dapatkan 'copyright' untuk muzik kalau penerbitan berkenaan bersifat 'commercial', tapi kalau setakat nak suka2 upload ke Youtube, mungkin tak perlu tapi mesti hati2 jugak sebab Youtube boleh di 'access' di seluruh dunia...

Berkaitan software editing Adobe Premier CS4, jika kita sudah boleh digitise footage, sudah mampu digitise muzik, sudah mampu digitise suara latar serta sudah berupaya mengatur dan menyunting footage, suara latar dan muzik di timeline, itu bermakna ia sudah hampir menguasai software berkenaan. Eloklah install software ini di Laptop masing2 supaya anda boleh menyunting video yang dirakam dengan handphone dan di 'convert' ke file yang lebih ringan untuk di 'upload' ke Youtube(max. 15 mins.) atau Facebook (max. 20 mins.).

....bersambung, sebab idea dah habis......

daudmontakzakaria.

No comments: