Monday, August 3, 2009

JAM 2.00 PAGI.....


Hari ini, 3 Ogos 2009 jam 2.oo pagi;
Aku baru sampai kat rumah dari Lata Jarum, Hulu Dong, Raub, Pahang. Kami yakni aku, sdr Ramli dan Siti Suraya teleh membuat rakaman video single camera Bunga Pakma atau Rafflesia di sana.

Sebenarnya kami bergerak dari Pusat Penerbitan lebih kurang jam 7.30 pagi, menuju ke Bandar Baru Bangi iaitu kediaman Prof. J atau Jumaat Adam. Aku berjanji dengan Ali Imran iaitu pembantu Prof. J untuk menunggu mereka di sebuah kedai minum jam 8.00 pagi.
Sebelum masuk ketapak bunga Pakma atau Rafflesia.
Kami sedang menunggu En. Shokori mengambil
pelajar pasca siswazah yang juga akan turut
serta bersama kami.
Sementara menunggu Prof. J dan Ali Imran, kami minum pagi di kedai berkenaan. Tidak berapa lama kemudia Prof. J dan sdr. Ali Imran pun tiba dan kami minum pagi bersama. Selesai minum pagi kami pun terus bergerak menuju Lata Jarum, Raub, Pahang.

Tiba di Lata Jarum kelihatan ramai pelajar UKM bersama pensyarah-pensyarah mereka yang juga turut serta menjalankan program mereka di sana. Pensyarah yang aku kenal cuma PM Dr. Sahibin serta beberapa orang Pembantu Makmal yang aku cuma kenal muka sahaja sementara nama mereka aku pun lupa. Maaf yoooo...
Sdr Ramli sedang merakamkan sesuatu di
sebatang pokok pada permulaan kami
memasuki hutan Lata Jarum tersebut.

Sebelum mula masuk hutan Lata Jarum, kami pergi mengisi perut dengan makanan tengah hari di sebuah gerai makan di luar kawasan Hutan Lipur Lata Jarum. Nampaknya cahaya matahari hari ini tidak begitu cantik untuk tujuan rakaman video, kelihatan seperti mendung.

Selesai makan kami bersiap untuk masuk ke hutan dan setelah selesai bersiap, kami di bawa dengan Jeep 4WD oleh En. Shokori ke lokasi untuk mula meletakkan langkah kami di hutan tempat wujudnya bunga Pakma berkenaan.
Sdr. Ramli sedang membuat rakaman subjek semasa kami bergerak ke tapak bunga PakmaSetelah semua sampai dilokasi tersebut, maka langkah pun dimulakan dengan diketuai oleh En. Shokori. Sepanjang jalan sebelum sampai ke tapak Pakma, sdr Ramli sempat merakamkan subjek-subjek yang menarik yang ditemui di tempat tersebut. Aku juga turut serta merakamkan beberapa shot sebelum kamera video diserahkan kepada sdr. Ramli.

Tumbuhan yang sempat aku rakamkan dengan kamera foto yang aku bawa...

Aku menyerahkan kamera video kepada Ramli untuk meneruskan rakaman kerana aku rasakan nafas aku tidak cukup, degupan jantung aku agak pantas. Aku terpaksa berehat sebentar sebelum meneruskan langkah. Hmmm....nampaknye ini kali kedua aku mengalami perkara tersebut di Lata Jarum ini. Sakitkah aku? Ewah! macam berdrama pulak dah aku ni...tapi dalam hati aku agak risau jugak sebab sebelum ini aku tidak mengalami apa2 masalah ketika mendaki di Lata Jarum ini...

Dalam hutan ini cuaca semangkin gelap dan tidak berapa lama kemudian hujan pun turun. Kami terpaksa menyimpan kamera video dalam plastik yang kami bawa supaya tidak terkena hujan.

Namun seketika kemudian hujan pun reda dan kami memulakan pula rakaman video yang telah dilakukan oleh sdr. Ramli.

Hanya ini saja bunga Pakma yang sempat kami rakamkan. Ia masih belum berkembang dan dijangka pada hari Rabu atau Khamis bunga ini akan berkembang.

Kami juga menemui sekumpulan ulat gonggok yang agak banyak juga dan sdr. Ramli menunjuk ajar krew baru kami dari Unit Audio video iaitu Siti Suraya untuk membuat rakaman video. Nampaknya ini merupakan tugasnya yang julung-julung kali di hutan Lipur Lata Jarum ini.


Hmmm...lihatlah Siti suraya sedang merakamkan subjek yang ditemui. Nampaknya dia hampir lulus untuk menjadi sebahagian daripada krew kami....


Ketika Siti Suraya ingin merakamkan sejenis bunga yang agak menarik di hutan berkenaan, kamera video yang kami bawa tidak berfungsi. Lama juga kami cuba mengatasi masalah berkenaan tetapi tidak juga berjaya. Setelah puas mencuba dan tidak berjaya, akhirnya rakaman video tidak dapat dilakukan dan diteruskan lagi...

Siti Suraya sedang membuat rakaman sekumpulan ulat gonggok yang agak banyak. Selepas rakaman ini, kamera video tersebut tidak lagi dapat berfungsi.Apabila sampai di lokasi mula2 kami meletakkan tapak kaki sebelum memasuki hutan ini, kamera video yang aku bawa telah boleh berfungsi kembali selepas aku mencuba kali terakhir untuk menghidupkan kuasanya. Aku agak pelik jugak, macam mana hal ini boleh berlaku. Dalam minda, aku berpendapat, mungkin agaknye Putera Bunian tidak memberi kebenaran untuk merakamkan bunga tersebut. Mungkin bunga tersebut untuk dihadiahkan oleh Putera Bunian kepada Puteri Bunian, sape tau kan? Hmmm...mungkin ini salah sebuah hikayat karut marut aku gamaknye....
Inilah kumpulan ulat gonggok yang banyak
yang telah dijumpai.


Setelah kamera berkenaan berfungsi kembali, sdr. Ramli sempat merakamkan pelbagai lagi subjek yang diminta oleh Prof. J.Siti Suraya sedang membuat rakaman....Sejenis bunga yang sempat aku rakamkan dengan kamera foto yang dibawa bersama.


Sdr. Ramli sedang merakamkan subjek dalam perjalanan pulang.

Inilah sejenis buah yang telah dirakam oleh sdr. Ramli...

Siti Suraya dengan penuh minat sedang memerhatikan sdr. Ramli membuat rakaman dan dalam masa yang sama sdr. Ramli menunjuk ajar cara membuat rakaman video yang betul kepada Siti Suraya.
Sdr. Ramli sedang menumpukan perhatian kepada subjek yang sedang dirakamkan.

Inilah bunga atau buah? yang telah dirakamkan oleh sdr. ramli.
Sdr. Ramli sedang membuat rakaman sementara siti Suraya sedang memberikan tumpuan...


Sdr. Ramli sedang membuat rakaman sementara diperhatikan oleh siti Suraya, hmmmm....En. Ali Imran sedang memerhatikan apa pulak? heh...heh...heh....
Akhir kalam, kami singgah di kebun En. Basri untuk makan buah durian dan duku. Hmmmmm....itulah penutup hikayat untuk ketika ini, bye...jumpa lagi....

No comments: