Friday, December 3, 2010

Masalah bunuh diri di malaysia....


HARI ini aku pergi ke Pusat Perubatan UKM yang dahulunya dikenali sebagai HUKM. Aku ke sana membawa rakan-rakan iaitu sdr. KAMARUL BAHARIN dan SITI SURAYA untuk membuat rakaman SYARAHAN PERDANA Prof. Dr. Maniam Thambu. Disebabkan permohonan kenderaan UKM menghadapi masalah teknikal jadi aku mesti hantar mereka ke sana juga untuk membuat rakaman yang diminta oleh pihak UKM.

Tajuk syarahannya agak menarik juga iaitu Masalah Bunuh Diri di Malaysia. Aku ingin berkongsi sedikit fakta dengan pengunjung. Menurut Prof. Maniam iaitu;
- Anggaran kadar bunuh diri di Malaysia 1990 - 2000 ialah anata 10 - 13 orang per
100,000 penduduk.
- Hampir 1 juta orang bunuh diri setiap tahun iaitu purata setiap 40 saat di seluruh dunia.
- Kadar bunuh diri dikalangan lelaki lebih tinggi berbanding wanita.
- Racun serangga merupakan 1/3 digunakan untuk membunuh diri di seluruh dunia.
- Di Malaysia orang lanjut usia lebih ramai bunuh diri.

Di Malaysia dianggarkan 10 - 13 orang membunuh diri setiap 100, 000 orang. Namun anggaran ini tidak tepat antaranya kerana ada yang dikelaskan sebagai kematian tidak diketahui.

Faktor membunuh diri ialah kerana;
- perubahan sosiobudaya
- perhubungan keluarga dan kesihatan
- masalah kesihatan
- masalah mental

Kakitangan MCP Multimedia PPUKM.

Kumpulan Etnik yang membunuh diri ialah;
Etnik India lebih ramai membunuh diri dengan diikuti oleh etnik Cina dan Melayu. Kadar bunuh diri dikalangan etnik Melayu masih rendah namun ia makin meningkat iaitu antara 1972-1990 meningkat dari 2 per 100,000 orang kepada 6 setiap 100,000 orang.
Begitulah serba sedikit fakta mengenai syarahan berkenaan.

Jika ada individu tertentu ingin mendapatkan buku syarahan perdana ini, anda boleh berhubung dengan Penerbit UKM atau lawat halaman sesawang http://www.ukm.my/penerbit.

Kami pulang ke UKM BANGI kira2 jam 11.00 pagi setelah berada di PUSAT PERUBATAN UKM sejak dari jam 8.00 pagi. Kami juga berkesempatan melihat Krew Multimedia PPUKM membuat rakaman MCP di Auditorium dimana syarahan berkenaan berlangsung.

daudmontakzakaria

No comments: