Sunday, September 30, 2007

KAMERA VIDEOPerkara asas yang perlu diketahui oleh jurukamera video untuk merakam dengan baik ialah berkaitan kamera yang digunakannya. Sesuatu pergerakan yang penting tidak akan terlepas jika iris, fokus, white balance dan sebagainya diketahui dengan sempurna. Setiap kali merakam, kamera akan merakam visual dan audio. Beberapa ciri pada kamera video sewajarnya diketahui oleh jurukamera video.


1. Iris: iris mengawal jumlah cahaya yang masuk melalui lens ke pengesan imej. Iris ini adalah biasanya dibawah kawalan elektronik. Ia bisanya berfungsi secara manual dan automatik.

2. Backlight compensator: ia digunakan untuk mengawal iris bila membuat rakaman bertentangan dengan cahaya. Iris dilaraskan untuk memberikan exposure yang betul kepada subjek yang dirakam dimana belakang subjek terdapat cahaya yang terang.

3. Low light control: ia digunakan ketika membuat rakaman dalam cahaya yang kurang terang tujuannya ialah untuk menghasilkan imej yang lebih terang. Namun begitu akan wujud banyak bintik-bintik atau "noise" pada imej yang dirakam.

4. White balance control: Menentukan warna-warna dalam babak yang dirakam benar, sama ada diterangi oleh cahaya siang(daylight) atau cahaya tungsten. White balance boleh dilaraskan secara manual atau automatik.

5. Auto-focus system: Ia akam memfokus subjek yang dirakam secara automatik. Fokus secara automatik ini akan memfokus subjek yang paling hampir.

No comments: