Wednesday, April 7, 2010

NOSTALGIA LATIHAN MCP PELAJAR MASSCOM 2010.


Hari ini JUMAAT, 9April 2010;
Aku nak mengucapkan Selamat Menduduki Peperiksaan Akhir Semester tidak berapa lama lagi kepada semua Pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia. Peperiksaan amat bagi dimana salah satu sebabnya ialah untuk menilai diri setiap pelajar...Sekali lagi aku nak menulis berkaitan Latihan Mcp Pelajar Pusat Pengajian Media dan Komunikasi, FSSK 2010 di STUDIO UKM di DECTAR.....



Setiap tahun lebih kurang selama sebulan kami akan mengendalikan Latihan Multiple
Camera Production(MCP) untuk Pelajar Pusat Pengajian Media dan Komunikasi,
FSSK, UKM. Latihan berkenaan biasanya dijalankan dalam bulan
MAC iaitu dalam Semester Kedua untuk Pelajar tahun 3.


Tahun 2010 ini, kami mengendalikan latihan MCP untuk pelajar Tahun 3 dan Tahun 2. Ini merupakan kali pertama kami diminta untuk mengendalikan latihan berkenaan untuk Pelajar Tahun 2 dan 3 secara sekali gus.









Oleh yang demikian jadual latihan MCP berkenaan agak ketat dimana kami terpaksa
bertugas siang dan malam setiap hari untuk semata-mata mengendalikan
latihan berkenaan supaya lebih sempurna. Kami tidakpun merungut
dalam melaksanakan tugas berkenaan, ewahhh....tidak percaya?
Tanyalah kami sendiri sebab kami jer yang
mengendalikannya....


Walau bagaimanapun tahun 2010 ini, unit kami agak bernasib baik kerana kami mempunyai 3 orang staf baru yang banyak membantu dalam mengendalikan latihan MCP tersebut disamping melakukan tugas rutin yang lain. Mereka ialah sdr. Shahrul, Jasril dan Siti Suraya. Adakalanya bimbang jugak kalau2 Jasril dan Suraya 'lari' daripada Unit UAV ni, susah pulak unit kami nanti...maklumlah kedudukan mereka masih tak 'kukuh' di Penerbit UKM.




Dalam bulan yang sama aku pulak ditimpa kemalangan yang menyebabkan aku
terpaksa bercuti lebih seminggu. Aku hanya sempat mengendalikan
latihan MCP tersebut selama dua minggu dan
minggu-minggu yang seterusnya ditangani oleh staf UAV yang lain.
Namun beberapa kumpulan dalam penerbitan
akhir mcp sempat gak aku ikuti.


Banyak jugak pengalaman yang kami peroleh dalam mengendalikan latihan tersebut. Macam-macam ragam dan situasi yang kami lalui. Namun begitu kami tetap bersikap adil kepada semua kumpulan pelajar yang terlibat dalam latihan MCP tersebut.








Selama lebih kurang sebulan mengendalikan latihan berkenaan, aku dapat mengenali
sebilangan daripada mereka dan diantaranya ialah Jingjing yang sentiasa
rajin berurusan dengan kami untuk membincangkan berkaitan
jadual latihan MCP untuk Pelajar Tahun 2 dan 3
tersebut yang mungkin pelajar
lain tidak mengetahuinya....


Selain daripada Jingjing ialah Bulat(macam rock jer....), Adham(macam serius....tak pasti....), Mike(tak berapa faham sikapnyer....), Peng Peng(tak faham sikapnya....), Suet Nie(peramah sangat-sangat...), Emily Heliantus(sikit serius....), Emily(agak serius semasa pengarahan mcp....), Syimah(selalu saja membantu grup yang lain...), Bakong(ermmm...agak senyap, tak tau kenape...), Edmund(semua nak perfect...),





Sue(macam happy go lucky....tak pasti....), Ais Kacang, Leesan(tak banyak cakap...),
Cikin(agak peramah), Aini(macam nakal jer...),Fatin, Suraya Rambly
(adakalanya tak tahan dgn tekanan..),


Vaani(nanti jangan jadi sombong macam pelakon sitcom tu yer...), Hartini, Zyana(macam happy go lucky jer...), Syidah(macam sama dgn Zyana), Saufiah(takleh diganggu...faham2 sudey..),Shu Yin Tan(senyap jer tapi rajin senyum...),










Azli(sikit peramah..), Ayub(ramah dan tak banyak cakap...), Hidayah(peramah), Norhasila(pendiam...tak taulah sama ada pemalu atau sombong...dia jer yang tau...) dan ramai lagi yang aku kenal tapi nama dah lupe... Ermmm...kalau pandangan aku silap sila betulkan dan e mail ke studioukm@yahooo.com







Setelah tamat penerbitan akhir Multiple Camera Production(MCP) tersebut, satu sesi pembentangan dan pratonton telah diadakan di bilik pra tonton MENTION.
Kami juga turut dijemput sama oleh PM DR. ASIAH SARJI.
Namun aku tidak dapat hadir kerana hal tertentu.


Sdr. Kamarul, Shahrul, Jasril dan Suraya telah turut serta mendengar pembentangan oleh pelajar berkenaan. Beberapa orang penilai telah dijemput untuk memberikan komen mereka berkaitan penerbitan MCP tersebut.










Cerita yang didapati daripada krew UAV yang hadir, banyak jugak yang terpaksa dijelaskan berkaitan bidang teknikal kepada mereka yang tidak memahami keadaan di Studio UKM berkenaan.









Namun bagi aku, keupayaan kami menjalankan tanggung jawab yang diminta dengan
sebaik mungkin dalam keadaan studio yang sedia ada telah cukup
memuaskan hati kami sebagai staf UKM.












daud montak zakaria...
9 April 2010; 10.00 am

2 comments:

- Jing - said...

Hehehe.. Thanks en daud dn krew2 lain ats tunjuk ajar selama beberapa bulan ini.. Kami minta maaf sekiranya pernah tersilap ckp atau menyinggung perasaan. Ilmu yang dicurahkan, nasihat yang diberikan, akn sy igt sentiasa.. :')

studioukm said...

Sama-sama...harap semua berjaya cemerlang dalam exam ni dan juga dalam kerjaya masing-masing kat luar sana tu....kalau jumpa kami di mana2 tu, ucapkan 'hai' cukuplah....