Thursday, December 20, 2007

JENIS & UKURAN SHOT

Sebuah program video sedang ditayangkan dimana ia hanya mempunyai saiz bingkai atau FRAME ukuran full shot sepanjang satu babak atau scene. Adakah babak tersebut menarik?. Sudah tentu ia amat membosankan.

Sesebuah program video akan menjadi lebih menarik jika dalam sesuatu babak tersebut terdapat pelbagai saiz shot-shot(shot size/frame) dan juga sudut-sudut rakaman kamera(camera angle). Satu shot bermakna satu rakaman video bermula dari butang record ditekan hinggalah butang stop atau pause ditekan. Sequences pula membawa erti beberapa shot-shot yang disatukan untuk memberi makna. Saiz hot-shot mempunyai makna atau bahasa tertentu dalam pembikinan program video atau filem. Setiap shot tersebut berfungsi dalam membawa perhatian kepada peristiwa dalam screen.

Contoh satu sequence atau satu urutan peristiwa yang menjelaskan beberapa saiz-saiz shot;
Satu shot pandangan umum atau wide shot(WS) dalam sebuah stadium yang dipenuhi oleh penonton. Satu long shot(LS) seorang pemain sedang mahu membuat tendangan penalti di depan pintu gol lawan. Satu mid shot(MS) dimana pemain tersebut memberi tumpuan kepada bola yang hendak ditendang. Satu close up shot(CU) bola yang akan ditendang. Satu extreme close-up shot muka penjaga gol yang kelihatan risau menunggu bola yang akan ditendang oleh pemain tersebut. Bukankah saiz shot-shot ini akan memberi makna dan akan menarik perhatian penonton?.

Selain pelbagai saiz-saiz shot terdapat juga pelbagai jenis shot-shot. Setiap jenis shot juga memberi pedoman kepada penonton dan memberi pemahaman yang mudah kepada peristiwa-peristiwa yang digambarkan di screen.

Contoh jenis-jenis shot ialah eye level shot, high angle shot, low angle shot, over shoulder shot di belakang salah seorang dari dua orang yang sedang berbual dan sebagainya.

Saiz shot-shot dalam penggambaran video atau filem;Wide shot(WS); Dikenali juga sebagai general view, very long shot, extreme long shot atau cover shot. Biasa digunakan dipermulaan babak atau rakaman sebagai memperkenalkan babak(scene) dan untuk memberi kefahaman kepada penonton. Shot ini boleh dibiarkan dalam keadaan statik(still) atau bergerak(moving) asalkan ia dapat memberi kefahaman kepada penonton. Shot ini amat penting kepada penonton. Pada subjek manusia ia merupakan subjek yang dirakam serta juga keseluruhan latar belakang(background).Long shot(LS); Shot ini juga dikenali sebagai full shot. Shot yang memberi perhatian khusus kepada subjek yang dirakam dan juga memisahkan subjek dari background. Shot ini lebih kecil dari wide shot. Pada subjek manusia ia merupakan bahagian dari hujung kaki ke hujung rambut.


Medium Shot(MS); Ia juga sering dipanggil sebagai mid shot dan juga dikenali sebagai waist shot. Shot yang memberi perhatian yang lebih khusus dengan meninggalkan sebahagian daripada subjek yang dirakam. Memberi tumpuan kepada perkara tertentu. Pada subjek manusia ia merupakan bahagian antara paras pinggang ke atas.Close up shot(CU); Satu shot video yang paling bernilai yang menunjukkan yang lebih terperinci atau pada subjek muka manusia ia memperlihatkan air muka seseorang. Ukuran shot ini pada subjek manusia ialah diantara ruang atas kepala hingga sedikit dibawah bahu.
Extreme Close up(ECU); Shot ini juga dikenali sebagai big close up(bcu). Ukuran shot yang lebih tight dan memberikan pandangan yang lebih mendalam dan lebih terperinci lagi. Ia memberikan kesan yang lebih mendalam kepada penonton. Pada subjek manusia ia merupakan bahagian antara dahi dan bawah mulut atau bahagian mata sahaja atau bahagian mulut sahaja.
No comments: