Friday, March 6, 2009

Audio..Dalam penerbitan, bunyi yang bermutu sangat penting sepertimana visual. "Talent" boleh membantu 'sound engineer' mencapai tahap ini dengan memegang atau menggunakan mikrofon dengan cara yang betul yang mana akan memberikan 'sound level' yang betul. Apo kato kalau sesebuah penerbitan yang telah dijalankan mempunyai audio atau sound yang tak sempurna. Tentu ini akan mencacatkan penerbitan berkenaan. Melainkan dalam filem 'eksprimental', audio mungkin tidak diperlukan. Namun dalam penerbitan filem atau video 'senyap' itupun merupakan bunyi kerana ia diletakkan di kolum 'audio' dalam skrip. Oleh itu audio juga memainkan peranan yang sama pentingnya dengan visual dan jika sesebuah penerbitan tidak mempunyai audio, ia boleh diibaratkan seperti 'gulai tidak bergaram' tapi kalau terlebih garam pulak mudah mendapat penyakit darah tinggi...kan...kan...kan...

- Cara memegang mikrofon..
  • Mikrofon yang diklipkan kepada 'talent' jangan bergesel dengan baju atau hiasan yang akan mengeluarkan bunyi semasa penerbitan sedang berjalan.
  • 'Talent' hendaklah berada dalam ruang yang boleh di rakam oleh mikrofon berkenaan(pick up range).
  • Bagi 'talent' yang perlu bergerak, kabel mikrofon hendaklah dilekatkan di seluar 'talent' supaya mikrofon tidak mudah tertanggal.
  • Apabila terpaksa menggunakan mikrofon seperti 'boom mic' pastikan pergerakan ' talent' berada dalam 'pick up range' mikrofon berkenaan.
-Cara meletakkan mikrofon
  • Letakkan mikrofon di lokasi di mana ia boleh merakam bunyi yang boleh diterima.
  • Jangan letak mikrofon di props atau perabut kerana ia akan bergesel dan mengeluarkan bunyi geseran jika tersentuh oleh 'talent'
  • Sembunyikan kabel mirofon daripada kelihatan di kamera ketika rakaman. 'Tape'kan kabel supaya tidak tersepak oleh 'performer' ketika rakaman.
  • 'Off' kan mikrofon sehingga ia diperlukan untuk di 'on' kan semasa rakaman.

- Audio Level...


Setiap 'audio console' mempunyai VU(volume Unit) meter yang menunjukkan 'intensity of sound level'. Untuk memperoleh level audio biasanya ia dilakukan semasa latihan. Uji audio sebelum penerbitan program bermula. Uji semua mikrofon sebelum program bermula. kalau melibatkan penonton pastikan mikrofon untuk penonton berfungsi dangan baik dan mencapai 'sound level' yang dikehendaki.

No comments: