Friday, December 24, 2010

Rakam tapak projek lagi....

HARI ini, 24 Disember 2010; aku masih bercuti lagi hingga 31 Disember 2010. Hari ini jugak aku pergi ke UKM untuk membuat rakaman video tapak projek Sistem Penghawa di Lingkungan Kedua Kampus UKM, Bangi. Tiba di Penerbit UKM, terus berjumpa SDR. SHAHRUL untuk mengambil kamera video dan untuk pergi bersama. Bila semua selesai kami bergerak bersama SITI SURAYAmenuju ke tapak pembinaan berkenaan. Tiba di tapak lebih kurang jam 10.00 am.


Kami rakam pekerja sedang membuat 'piling' di tapak berkenaan. Sebenarnya kami datang ke sini untuk membuat rakaman pengisian konkrit ditapak tersebut. Namun apa yang kami dapat ialah kerja2 piling, apa2 pun ia tidak merugikan kami kerana visual membuat kerje2 piling belum kami rakamkan. Mengikut jadual kerje2 mengisi konkrit ialah pada jam 9.30 am. Rupa2nyer kerje tersebut lewat dari jadual dan hanya bermula pada jam lebih kurang 11.00 am.Apabila lori2 membawa konkrit tiba kami pun terus membuat rakaman segala tugas yang dilakukan. Mula daripada lori tiba hinggalah konkrit dibubuh kedalam tempat2 yang diperlukan untuk di isi dengan konkrit di tapak pembinaan. Kami juga merakam kepadatan konkrit di uji di tapak pembinaan tersebut sebelum konkrit di isi ke tempat pembinaan.

Melalui perbualan dengan staf yang 'incharge' di tapak tersebut aku dapat mengetahui serba sedikit berkaitan pembinaan sistem penghawa dingin berkenaan. Menurut staf berkenaan, sistem penghawa dingin ini merupakan sistem berpusat yang akan membekalkan hawa dingin ke bangunan-bangunan lingkungan kedua termasuk bangunan Penerbit UKM. Sistem ini dikatakan menjimatkan kuasa letrik dan juga ruang tempat tapak dibina. Berbeza dengan sistem penghawa dingin lingkungan pertama, sistem ini menggunakan air dalam tangki sebagai bahan penyejuk sementara di lingkungan pertama menggunakan bebola air yang disejukkan. Namun konsep adalah sama iaitu menggunakan air sebagai bahan penyejuk. Air akan dibekukan dan suhu sejuk ini akan disalurkan kebangunan-bangunan di sekitar Lingkungan Kedua Kampus UKM.

daudmontakzakaria

No comments: