Saturday, June 6, 2009

Program Silang Budaya II

Inilah crew kumpulan A yang membuat rakaman silang budaya;
dari kiri, aku lah tu, sdr. Kamarul, Cik Khadijah dan Sdr. Lim.
Ketika ini telah selesai membuat rakaman video
di kediaman Puan Sri Siow Yong, Bukit Putra.

Bergambar bersama keluarga Datuk Atikah
dan anak2 angkatnya.

Datuk Atikah sedang memberikan tunjuk ajar
kepada ank-anak angkat beliau


Rakaman dibuat ketika sesi ramah mesra keluarga angkat
dan anak-anak angkat di ruang
tamu rumah Datuk Atikah


Sdr. Kamarul bersama Sdr. Lim
di pinggir sebuah masjid

Sdr. Lim, Cik Khadijah dan sdr. Kamarul, sedang
menunggu sebelum sesi temubual di kediaman
Mrs. Sri Siew Yong di Bukit Tunku


Hari ini jam 7.30 pagi, aku dah sampai di Pusat Penerbitan dan Percetakan. Tugas kami hari ini ialah membuat rakaman video aktiviti anak-anak angkat bersama keluarga-kelurga angkat mereka. Unit UAV akan membuat rakaman berkenaan di sekitar Lembah Kelang. Kami di bahagikan kepada 2 kumpulan. Kumpulan A terdiri daripada aku sendiri , sdr. Kamarul serta 2 orang felo iaitu (Cik/Puan?) Khadijah dan Sdr Lim. Sementara Sdr. Ruhaizad bersama kumpulan B yang terdiri daripada sdr. Ikhwan dari Unit Foto beserta 2 orang pelajar.

Apabila semua ahli kumpulan tiba di Pusat Penerbitan maka perjalanan kami pun bermula. Setiap kumpulan bergerak dengan kenderaan teksi yang diuruskan oleh Pusat Perkembangan Pelajar. Rumah pertama yang akan kami kunjungi ialah rumah Datuk Atikah Adom di Ampang Jaya. Selepas berhubungan melalui hp beberapa kali dengan (Cik/Puan?) Khadijah, akhirnya kami sampai jua di rumah datuk Atikah.

Di rumah Datuk Atikah, kami disambut dengan amat mesra sekali dan dijemput bersama bersarapan pagi dengannya dan anak-anak angkat beliau. Semasa mereka menjamu selera sempat juga kami merakamkan beberapa shot-shot secara 'candid'. Kemudian kami juga merakam ketika beliau menunjukkan etika menikmati jamuan ditempat-tempat yang berprestij. Kami juga sempat merakamkan temubual dengannya dan juga dengan anak-anak angkat beliau. Kami meninggalkan beliau bersama anak-anak angkatnya kira-kira jam 1.00 petang. Sebelum menuju lokasi kedua, kami singgah di sebuah masjid untuk menunaikan solat zohor.

Kira-kiram jam 3.0o petang kami bergerak pula ke lokasi kedua iaitu kediaman Mrs Sri Siew Yong. Setiba kami di sana, tiga keluarga angkat serta anak-anak angkat mereka sedang membincangkan berkaitan kepercayaan agama masing-masing. Di sini juga kami disambut dengan amat mesra sekali. Mereka berbincang dalam suasana yang amat harmoni. Kami sempat merakamkan beberapa shot ketika perbincangan sedang berlangsung. Selesai perbincangan kami sempat menemubual ibu-ibu angkat dan beberapa orang anak-anak angkat mereka. Lebih kurang jam 5.00 petang kami bergerak pulang ke UKM. Sebelum balik ke UKM, kami sempat minum petang di Bandar Baru Bangi.

No comments: