Thursday, January 29, 2009

Bilo nak abih...

Muzium Seri Menanti

Jam 7.30 pagi dengan diiringi anggota polis dari Kontijen Polis Selangor, konvoi Kembara Seri Perpatih II bergerak menuju ke Gemencih iaitu di sebuah kampung yang dikenali sebagai Kampung Salah. Tujuan kedestinasi ini ialah untuk melihat sendiri adat istiadat Perlantikan Dato' Monteri. Di Kampung Salah ini para peserta bersama-sama penduduk kampung telah bergotong royong menyediakan hidangan tengah hari.

Istiadat yang akan diadakan sebelum tengah hari nanti ialah istiadat melantik Buapak Perut Sungai Salah yang telah meninggal dunia. Terdapat tiga puak dalam Suku Waris Tiga Nenek iaitu Perut Rumah Gedang, Perut Sungai Jernih dan Perut Sungai Salah. Istiadat ini telah dilakukan dalam rumah. Oleh itu hanya sebahagian kecil saja yang dapat menyaksikan istiadat berkenaan sementara yang lain2 hanya mendengar pihak yang terlibat bercakap melalui mikrofon. Macam mendengar radio, hanya ada audio sahaja.

Namun begitu krew rakaman video iaitu Sdr. Wafiy telah merakamkan istiadat tersebut dari mula hingga akhir. Begitu juga, Sdr. Wafiy dan Sdr. Ramli telah merakamkan majlis perasmian program di Kampung Sungai Salah ini. Perasmian tersebut telah dilaksanakan oleh Ahli Dewan Undangan Gemenchih, YB Dato' Mohd Kamil Abdul Aziz.

Selepas makan tengah hari rombongan kembara bergerak pula ke Muzium Seri Menanti. Satu taklimat telah diberikan kepada para peserta kembara sebelum mereka dibenarkan melawat Muzium Seri Menanti berkenaan di sekitar kawasan dan juga ruang-ruang dalam muzium tersebut. Kira2 jam 6.00 ptg. aku bergerak ke Kuala Pilah untuk mencari penginapan dan akan kembali semula ke Seri Menanti waktu malam nanti. Pada sebelah malamnya pula peserta kembara telah mengambil bahagian dalam Majlis Bacaan Yaasin Perdana di Masjid Di Raja Seri Menanti sempena kemangkatan Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan.

No comments: