Wednesday, January 28, 2009

Ado lae cerito esey...

Mendengar ceramah sejarah Adat Perpatih

Melawat Makam Dato' Dol Said
Destinasi seterusnya ialah Kampung Selemak. Di sini juga peserta kembara telah diberi ceramah ringkas berkaitan sejarah Kampung Selemak yang dikatakan berasal dari perkataan Seri Lemak. Upacara perasmian program di kampung ini pula telah disampaikan oleh ADUN Kota, Dato' Awaluddin Said. Diantara isi ucapan perasmian beliau ialah;

- Memberi nasihat supaya mempelajari tentang Adat Perpatih supaya tidak terkeliru.

Di Kampung Selemak ini juga para peserta kembara telah mengambil bahagian dalam satu program eksplorasi budaya yang telah dirancangkan oleh AJK. Dalam program eksplorasi ini para peserta dapat memahami perkara berkaitan kehidupan masyarakat kampung dan juga budaya yang mereka amalkan. Mengukur kelapa, memancing, mengumpul tahi kambing, membersih perkuburan, membersih kebun, menarik upih dan sebagainya dapat dirasai oleh para peserta.

Kampung Taboh Naning di Melaka menjadi destinasi Kembara Perpatih yang seterusnya. Di sini para peserta kembara telah diberi taklimat dan juga membuat sesi lawatan ke Makam Dato' Dol Said. Kira-kira jam 6.00 petang aku bergegas ke Tampin untuk mencari tempat melolapkan mata untuk malam ini. Sebelum jam 8.00 malam bergegas kembali ke Tabuh Naning untuk rakaman forum. Semasa forum pada sebelah malamnya, para peserta kembara telah mendengar para ahli forum melontarkan pandangan dan pendapat mereka berkaitan hal ehwal adat dalam Forum Perdana Hal Ehwal Adat di Kompleks Japerun. Diantara perkara yang sempat dicatat ialah, Adat ialah peraturan hidup yang menggunakan Islam sebagai panduan, Adat perpatih bukan kolot dan masalah adat adalah urusan semua pihak bukan urusan orang tua sahaja.

No comments: