Friday, January 30, 2009

Ado Lae Ruponyo....

Menziarahi Makam Tuan Tulis

Suasana sawah di mana akan diadakan aktiviti mengubah dan mengoca

Perjalanan konvoi Kembara Seri Perpatih II ini diteruskan lagi menuju destinasi yang berikutnya iaitu Terachi. Tiba di Tanjung Ipoh, Kuala Pilah peserta kembara singgah untuk melawat Makam Tuan Tulis. Hanya sedikit maklumat yang aku dapat berkenaan Tuan Tulis ini, maklumlah badan dah agak letih untuk mengumpul maklumat banyak-banyak.

Tuan Tulis dikatakan seorang ulamak atau tokoh agama yang terbilang. Beliau lahir dalam abad ke sembilan belas dan pernah menulis Al Quran iaitu tulisan tangan. Itu aje lah maklumat ringkas yang aku dapat. Rakaman video makam ini telah di buat oleh krew video kami.

Konvoi kemudian menyambung perjalanan kembali ke Kampung Kuala Jempol. Di sini satu majlis sambutan telah dibuat bagi menyambut ketibaan rombongan ini. Pembahagian anak-anak angkat kepada keluarga-keluarga angkat telah dibuat bagi peserta perempuan kembara ini. Waktu tengah hari aku bergerak ke Bahau untuk mencari tempat menginap untuk malam ini.

Selepas Solat Jumaat kira-kira jam 3.00 petang, majlis perasmian program di desa ini telah laksanakan oleh YB Dato' Lillah Yasin, Ahli Parlimen Jempol. Sebaik selesai upacara perasmian, para peserta kembara telah di bawa ke sawah untuk merasai pengalaman "MENGUBAH SAWAH dan MENGOCA"

Mengubah sawah ialah proses di mana anak padi yang telah di ambil di tapak semaian di tanam di sawah. Sementara itu mengoca pula ialah cara menangkap ikan di sawah dengan menggunakan tangan. Aktiviti ini tidak banyak dapat kami rakamkan dengan kamera video kerana hujan mula turun dengan agak lebat.

Di sebelah malam pula satu demontrasi adat pinang meminang telah diadakan untuk tontonan para peserta kembara. Kualiti rakaman kami kurang baik kerana kekurangan cahaya. Adat pinang meminang ini kaya dengan patah-patah bahasa kiasan. Kira-kira jam 11.00 malam bergerak kembali ke Bahau untuk menginap. Singgah di gerai makan untuk menikmati makanan di sana. Terjumpa kenalan lama yang berniaga burger dan bercerita denganya berkaitan Adat Perpatih. Adalah sedikit maklumat yang aku dapat daripadanya.....

No comments: