Tuesday, April 26, 2011

Bengkel 'Multiple Camera Production'

Hari ini kami mula mengendalikan BENGKEL PENERBITAN VIDEO 'MULTIPLE CAMERA PRODUCTION'. Bengkel ini akan berlangsung selama 3 hari iaitu dari 26 - 28 April 2011.

Kami menjangkakan untuk memperoleh 30 orang peserta yang akan dibahagikan kepada 3 kumpulan, namun yang hadir hampir 20 orang sahaja.Bengkel ini merupakan anjuran Unit Latihan Pejabat Pendaftar dengan kerjasama Penerbit UKM. Bengkel ini meliputi teori yang dijalankan di Bilik Seminar Penerbit UKM dan amali di Studio UKM di DECTAR.

Tajuk kertas yang disampaikan ialah Pengenalan Kepada Penerbitan MCP, kertas ini aku yang sampaikan. Kertas kedua ialah 'Penulisan Skrip MCP' yang disampaikan oleh sdr. Shahrul Fadli, kertas ketiga disampaikan oleh sdr. Jasril Amry berkaitan 'Pengendalian Kamera Video MCP' dan kertas terakhir oleh sdr Kamarul Baharin iaitu 'Shot-Shot dalam Penerbitan'.

Pada sebelah petang semua peserta diminta bergerak ke Studio UKM di DECTAR. Di sana semua peserta diperkenalkan dengan semua peralatan yang terdapat di sana.


Di Studio UKM mereka diberi peluang untuk mengendalikan peralatan berkenaan. Hari terakhir mereka akan diminta untuk menghasilkan satu penerbitan video MCP.

daudmontakzakaria

No comments: