Wednesday, April 27, 2011

Bengkel 'Multiple Camera Production; Hari ke 2


HARI ini merupakan hari kedua kami mengendalikan Bengkel Multiple Camera Production anjuran Unit Latihan Jabatan Pendaftar dengan kerjasama PENERBIT UKM.
'perbincangan ahli kumpulan untuk menghasilkan skrip'
Sejak jam 9.00 pagi lagi setiap kumpulan berusaha untuk menghasilkan skrip untuk penerbitan MCP berkenaan. Kami cuma memberi sedikit kerjasama serta bantuan dalam sesi tersebut.


Kami meminta setiap kumpulan menghasilkan skrip penerbitan MCP yang mempunyai masa tayangan selama 15 minit.
Pada sebelah petang iaitu kira-kira jam 2.00 petang kami berkumpul di STUDIO UKM di DECTAR untuk menjalani latihan amali penerbitan MCP. Di sini mereka mencuba
membiasakan diri dengan perlatan yang terdapat di studio tersebut serta mempelajari carakerja menghasilkan sebuah penerbitan MCP..


Aku pun tidak berapa pasti sama ada bengkel ini mampu menarik hati mereka atau cuma merupakan beban kepada mereka semua. Harap ia tidak menjadi beban. Apa-apa pun kami tetap dengan tanggung jawab kami menjalankan apa yang telah dipertanggung jawabkan kepada kami.Memang diakui agak sukar jugak untuk membiasakan diri kita dengan kerja yang bukan menjadi tugas harian. Begitu juga dengan mereka, tentu agak sukar untuk
mengendalikan peralatan yang sebelum ini bukan merupakan tugas
harian mereka setiap hari.
Oleh itu tentu agak sukar untuk
memahaminya pada peringkat awal. Namun aku percaya ia bukan sesuatu
yang mustahil untuk dikuasai.
Pada aku jika mereka mampu menghasilkan sebuah penerbitan video, itu sudah kira o.k sebab pelajar komunikasi berlatih SEBULAN untuk menghasilkan sebuah penerbitan. Sementara peserta bengkel ini cuma berlatih lebih kurang 8 jam untuk menghasilkan sebuah 'production'. Bukankah itu sesuatu yang MENAKJUBKAN????
Apa yang diharapkan esok mereka mampu dan berjaya menghasilkan penerbita mereka....InsyaALLAH....


daudmontakzakaria.

No comments: