Monday, December 13, 2010

Debat 1 Malaysia Akhir..........


HARI ini 13 Disember 2010; kami dari Unit Audio Video Penerbit UKM telah membuat rakaman video Multiple Camera Production yang menggunakan 3 buah kamera.Tugas yang kami lakukan ialah merakamkan perjalanan debat berkenaan pada peringkat akhir
Persiapan teknikal telah aku lakukan bersama sdr. Shahrul semalam iaitu hari AHAD jam 2.00 petang hingga 7.00 malam. Kami juga telah melihat raptai penuh pada petang semalam. dengan melihat raptai berkenaan, dapatlah kami mengagak apa yang perlu dilakukan semasa rakaman hari ini.


Persiapan alatan telah dilakukan sejak awal pagi lagi iaitu pada jam 7.30 pagi. Tiga buah kamera telah kami pasang. Namun begitu sebelum program bermula keseluruhan sistem telah mengalami masalah iaitu berlaku 'distortion' pada semua sistem. Sebagai jalan selamat kami menutup kamera 1 yang menggunakan kabel JVC yang menjadi punca gangguan berkenaan. Kamera 2 yang mengalami gangguan telah tidak kami gunakan sejak dari awal lagi.

Apabila kamera 1 yang menggunakan kabel JVC kami matikan, semua sistem berjalan dengan baik tanpa gangguan hingga ke akhir program. Tiada banyak yang kami boleh lakukan dari segi shot-shot dengan menggunakan 2 buah kamera.

Debat 1 Malaysia peringkat akhir ini ialah diantara UiTM dan Universiti Pertahanan Malaysia. Ia dimenangi oleh pasukan dari UiTM yang menerima piala pusingan serta wang.

Majlis tersebut di rasmikan oleh Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, YB. Dato' Saifudin bin Abdullah. Tan Sri Naib Canselor UKM juga turut hadir sama dalam majlis berkenaan.

daudmontakzakaria

2 comments:

aCu said...

tahniah! pihak UKM jalankan tugas yg amat baik hari tu.

studioukm said...

terima kasih...