Thursday, January 14, 2010

Perasmian Teres Eko Niaga.....

Hari ini 14 Januari 2010; jam 8.00 pagi, kami dah berada di lokasi satu acara perasmian di sebelah bangunan Fakulti Ekonomi. Kami berada di sana kerana membuat persiapan teknikal untuk tayangan multimedia majlis perasmian acara berkenaan.

Sebenarnya semalam iaitu pada 13 Januari 2010 kami telahpun berada di sini dari jam 2.30 petang kerana membuat persiapan teknikal untuk program ini. Petang semalam kami iaitu aku, sdr. Jasril, Shah dan CT Suraya berada di sini hingga kira2 jam 6.00 petang. Apabila persiapan teknikal tidak dapat disempurnakan dengan kemas petang semalam maka pagi ini kami menyambung kembali tugas tersebut.


Persiapan sebelum majlis perasmian..

Pagi ini kami menyambung tugas semalam bermula jam 8.00 pagi. Kami terpaksa merombak semula lokasi tempat meletakkan LCD TV yang kami pasang semalam kerana menurut pegawai berkenaan tempat yang kami gunakan merupakan tempat bagi Pak Menteri untuk menanda tangani sesuatu.Oleh itu terpaksalah kami rombak dan pindahkan Monitor LCD tersebut mengikut seperti yang dikehendaki, maklumlah kami ni kakitangan yang bertanggung jawab. Apa boleh buat sudah itu kehendak mereka. Oleh yang demikian tugas kami menjadi agak lambat. Dalam hati aku, risau gak, maklumlah kalau berlaku apa2 perkara yang tidak membolehkan multimedia ditayangkan nanti, tentulah naya kami semua. Bahan multimedia masih belum di cuba lagi sebab kakitangan Pusat Teknologi Maklumat terpaksa menunggu kami menyempurnakan semua persiapan teknikal tersebut.


Agak kelam kabut jugak aku, sdr. Shahrul. Jasril dan CT Suraya yangh cuba menyempurnakan pemasangan berkenaan sebelum jam 9.00 pagi. Setelah agak bersusah payah, eh! yer ker bersusah payah....ermmm..entahlah...akhirnya siap jugak dan seterusnya bahan multimedia berjaya ditayangkan sebagai percubaan. Debaran dalam hati aku agak berkuranglah tetapi setakat berkurang jer....... belum lagi hilang sebab majlis tersebut masih belum bermula pun....

Berehat selepas persiapan teknikal selesai...Amry dan CT Suraya, sedang berehat tu...ermm...sdr. Kamarul sedang merakam sesuatu....


Ramai dah hadirin....

Setelah selesai persiapan teknikal, kami duduk dan berehat sebab keletihan jugak. Dalam masa ini semua hadirin menunggu ketibaan Tan Seri Naib Canselor dan juga
Menteri Pengajian Tinggi.Ketibaan Pak Menteri disambut oleh Tan Sri Naib Canselor, Timbalan Naib Canselor dan juga pegawai2 kanan universiti. Sebentar kemudian majlis pun bermula....Setelah selesai berkemas apabila majlis berkenaan tamat....senang hati nampaknyer CT Suraya tu...Amry serius memikirkan sesuatu...ader kabel yang tercicir ker....?

Sebenarnya hari ini Menteri Pengajian Tinggi melaksanakan perasmian tiga(3) perkara iaitu Perasmian Teres Eko-Niaga, Pelancaran Sistem Penilaian Kompetensi dan juga Sudut Pidato.


Objektif utama penubuhan Teres Eko-Niaga ialah untuk meningkatkan kemahiran para pelajar UKM dalam bidang keusahawanan. Pusat Perkembangan Pelajar akan bertanggung jawab dalam pemantauan operasi perniagaan di Teres Eko-Niaga ini.

Hadirin ada yang tak dapat duduk sebab
kerusi penuh, terpaksalah berdiri.......


Selesai majlis kami mengemaskan semua
peralatan, itulah tugas kam
i...

Terdapat 9 buah kiosk dibina di Teres Eko Niaga ini. Teres ini merupakan pusat latihan bagi pelajar. Mereka yang ingin menjalankan perniagaan di sini diminta menyediakan sebuah rancangan perniagaan dan rancangan ini mesti dibentangkan kepada Jawatan
Kuasa Penilai yang dipengerusikan oleh Timbalan Naib Canselor
Hal Ehwal Pelajar. Mereka yang telah dipilih akan diberi kontrak sewaan selama 2 tahun.
Menurut maklumat terdapat beberapa kiost akan dibuka sehingga
jam 11.30 malam....ermmm...mungkin kami cakan cuba
berkunjung ke sini selepas rakaman MCP yang biasanya kami lakukan
waktu malam untuk acara-acara tertentu nanti........Universiti Kebangsaan Malaysia telah memperkenalkan konsep kompetensi generik kepada semua pelajar pada awal tahun 2007. Keupayaan para pelajar untuk menguasai setiap komponen dalam kompetensi generik ini sangat penting kerana ia dapat membantu meningkatkan keboleh pasaran pelajar.

Ermmmmm....dah siap Shah...?

Hari ini juga Menteri Pendidkan Tinggi juga merasmikan Sudut Pidato. Sudut Pidato ini diwujudkan sebagai menyambut saranan menteri berkenaan untuk membenarkan para pelajar berpidato dan meluahkan pandangan mereka. Sudut Pidato ini akan menjadi medan menyuarakan pandangan mereka nanti.

Setelah selesai majlis kami iaitu sdr. Shahrul, Jasril Amry, CT Suraya, Ramli dan aku pun mengemaskan semua peralatan...ermmm...itulah tugas kami. Rakaman video untuk majlis ini dilakukan oleh sdr. Kamarul dengan dibantu oleh CT Suraya.....


daud montak zakaria...

No comments: