Monday, January 11, 2010

Mangga Harumanis

11 Januari 2010:
Dua krew video daripada Unit Audio Video telah pergi ke Arau, Perlis untuk membuat rakaman video footage yang ringkas berkaitan ladang mangga Harum Manis untuk dijadikan bahan multimedia yang akan ditayangkan dalam satu majlis perasmian yang akan berlangsung pada 16 Januari ini di UKM.

Kedua-dua krew video yang telah bergerak dan berada di Arau daripada 9 hingga 11 Januari itu ialah sdr. Shahrul dan Jasril Amry.
Pokok mangga banyak ditanam di Kedah, Perlis, Pulau Pinang dan Perak. Dusun yang kecil juga terdapat di Melaka, Negeri Sembilan, Pahang dan Johor. Kebanyakan buah mangga Malaysia dieksport ke Singapura, Brunei, Indonesia dan China

Mangga dipercayai berasal dari Asia Tenggara walaupun tumbuhan semula jadinya dipercayai ditanam di India beribu tahun dahulu. Dari India tumbuhan ini tersebar ke Asia Tenggara dan Afrika.
Pokok mangga tumbuh tegak dan cepat membesar serta rendang. Jangka hayat tumbuhan ini agak lama dan berbuah secara berterusan. Untuk tujuan perdagangan pokok mangga ini dibiakkan secara cantuman dan ia mula berbuah pada usia 3 hingga 5 tahun. Kebiasaannya ia berbuah setahun sekali melainkan apabila dibubuh bahan peransang untuk membolehkannya berbuah lebih daripada sekali dalam setahun.

Benih atau pokok yang ditanam daripada biji boleh berbuah ketika usia 6 hingga 10 tahun. Pokok mangga boleh berbuah sehingga usia 40 tahun dan lebih. Buah mangga menjadi matang setelah 3 hingga 5 bulan selepas berbunga.
Mangga boleh dimakan secara segar atau boleh dibuat jus, jeli, jeruk dan sebagainya.

Nyenyak tidur dalam perjalanan...Jasril & ShahMangga Harum manis merupakan 'trade mark' negeri Perlis. Buahnya harum dan berisi tebal serta kekuningan warna isinya.

Mangga dimakan bersama pulut sebagai salah satu sajian tradisi di negeri ini.

Ermmm...terjaga sebab mimpi ko...

Sebenarnya terdapat beberapa jenis mangga yang popular di Negeri Perlis iaitu Harum Manis, Sala, Cakonan, Intan Safinas, dan Maha. Tapi yang popular ialah Harum Manis kerana kemanisan dan baunya yang sesuai dengan namanya.* maklumat & foto berkaitan mangga drpd:
http://bisnispum.blogspot.com/2009/04/harum-manis-merupakan-buah-trade-mark.html

&
http://harizamrry.wordpress.com/2007/11/06/panduan-penanaman-mangga/


daud montak zakaria...

No comments: