Friday, October 23, 2009

Teater....oh....teater...


23 Oktober 2009, jam 12.30 malam, baru tiba ke rumah dari UKM. Malam ni kami membuat rakaman video MCP Pementasan Teater di Panggung Seni, DECTAR.
Hmm...macam biasalah, persiapan teknikal berkaitan peralatan video untuk MCP kami siapkan lebih awal iaitu jam 6.30 petang. Tiba saja di Studio UKM aku dapati semua kamera serta tripod dan kebel kamera telah siap dipasang. Cik Siti Suraya kata sdr. Ruhaizad yang membuat pemasangan peralatan tersebut.
Keadaan dalam bilik kawalan semasa rakaman pementasan teater berkenaan.
Pementasan Teater iniadalah anjuran Bahagian Ko-Kurikulum Pusat Perkembangan Pelajar, Universiti Kebangsaan Malaysia.
Objektif program ini ialah:
-Menilai prestasi amali pelajar
-Memberi penekanan kepada pelajar tentang keperluan mengimbangkan aktiviti kesenian dan akademik.
-Memberi kesedaran kepada pelajar betapa pentingnya menjaga kesenian warisan bangsa
-Mengeratkan silaturahim
Teater yang dipersembahkan pada malam ini ialah teater moden berjudul 'Transit Warga Tanah' dan teater bangsawan berjudul 'Raja Badang'
Persembahan bermula pada jam lebih kurang 9.00 malam dengan dimulai oleh persembahan 'Gamelan'

Persembahan Gamelan...Malam ni ramai yang datang turut membantu dalam tugas rakaman MCP kami. Diantara yang turut serta ialah, sdr. Yunus, Naziruddin, Chef, Isma, Bukhari, Jamaludin Sabran, Khaidir, Azrul Khaidir, Cik Hanim, Sulimi dan ermmm...mungkin ada nama yang aku tertinggal kut. Di pihak kami iaitu Unit UAV ialah Ruhaizad, Ramli, Kamarul, Suraya, Jasril, Shahrul dan aku sendiri...
Sdr. Kamarul sedang menjalankan tugas sebagai Pengarah StudioHmmmm....ini ialah sdr. Naziruddin iaitu krew yang membantu kami dalam tugas rakaman MCP. Seringkali kami undang untuk membantu. Dia dari Pejabat Alumni UKM. Ermmm....dah berpunya atau belum...? Erm...itu kena tanya dialah.....
Sekarang ni dia sedang berehat selepas mengendalikan kamera, letih nampaknya dia....simpan tenaga kut...heh...heh...
Dalam rakaman MCP bukan sahaja visual saja yang mesti diambil kira tetapi audio juga amat perlu dalam rakaman video. Kalau anda tidak percaya cuba tutp telinga anda semasa menonton televisyen. Ermmm.....tentu tidak memadai kan?. Oleh itu audio juga perlu dijaga semasa tugas penerbitan video MCP ini.
Sdr. Ramli sedang mengendalikan audio semasa rakaman MCP......
Seperti biasa tugas di Bilik Kawalan amat diperlukan. Krew dibilik ini terdiri daripada Pengarah Studio, Pengendali Perakam video, Pengendali Switcher dan Pengendali Peralatan Grafik.
Sebagaimana biasa aku dan sdr. Kamarul bertindak sebagai Pengarah Studio. Kami juga terpaksa bergilir-gilir bertugas sebagai Pengarah Studio.
Sdr. Kamarul sedang bertugas....Krew yang lain juga perlu bertugas bergilir-gilir terutama jika program tersebut memakan masa yang panjang seperti program pada malam ini. Jurukamera yang mengendalikan kamera juga perlu bergilir kerana bukan mudah untuk berdiri terlalu lama tanpa pengganti, penat kaki woooo....

Sdr. Jasril dan Cik Hanim sedang berehat setelah bertugas....Setelah program berkenaan tamat, seperti biasa peralatan mesti dikemaskan dan disimpan kembali. Kamera, tripod, kabel-kabel kamera dan kabel-kabel audio turut dikemaskan....Itulah rutin tugas kami bila ada permintaan rakaman video MCP terutama di DECTAR, UKM.
Tu jelah cerite aku malam ni, dan sebagai penutup, terima kasih kepada semua yang membantu.....

Sdr. Jasril dan Ramli sedang mengemaskan kabel-kabel....
No comments: