Saturday, July 25, 2009

UKM-GLOBAL STUDENT MOBILITY PARTNERSHIPS-SARAWAK 4


19 Julai 2009;
Hmmm...ini hari terakhir kami di Kucing Sarawak. Lepas 'breakfast' kami pergi ke Pasar Satok untuk merakamkan tinjauan dan pemerhatian para pelajar di pasar berkenaan. Kami sempat merakamkan aktiviti pelajar di pasar berkenaan.

Pasar ini agak besar jugak seperti pasar terbuka di semenanjung. macam2 yang dijual di sini seperti kueh mueh, buahan, sayuran, pakaian dan sebagainya.

Ini ialah bandaraya Kucing dari pandangan hotel kami.


Kami tidak lama berada di pasar Satok ini. Keletihan menyebabkan kami cepat beredar dari pasar berkenaan dengan menaiki teksi. Teksi telah menghantar kami hingga ke Merdeka Palace dengan tambang yang diminta sejumlah RM12. Kami sendiri pun tak tau sama ada tambang tersebut betul atau tidak kerana sebelum ini ada yang mengatakan tambang teksi RM5 sahaja. Hmmmm....mungkin aku silap pemahaman kut.....
Pandangan dari tingkat 13 hotel penginapan kami. Bandaraya yang akan tutup kedai-kedai dan pasaraya jam 8.00 malam.Di hotel penginapan, kami berehat sebentar kemudian mandi dan bersiap untuk 'check out' jam 12.00 tengah hari. Selepas lunch kami hanya 'lepak' dilobby hotel menunggu bas untuk membawa kami ke Lapangan Terbang Kucing jam 4.00 petang. Ermmmm....lamanya lagi nampaknya kami 'lepak' kat lobby ni.


Lagi pandangan bandaraya Kucing
Lebih kurang jam 4.00 petang kami menaiki bas bersama para pelajar untuk pergi ke Lapangan Terbang Kucing. Tiba dilapangan terbang kami turun dan muatkan beg2 kami ke atas trolly. Seterusnya kami pergi ke kaunter untuk tiket penerbangan kami. Hmmmm...di sini juga kami terpaksa menunggu agak lama lagi kerana penerbangan kami akan bermula jam 8.000 malam.

Bangunan kedai berhampiran Pasar SatokTiba waktu penerbangan kami 'check in' kat kaunter. Kemudian kami terpaksa melalui pemeriksaan imegrasen. Pelik juga aku, kalau nak masuk Sarawak, kami mesti melalui pemeriksaan ini dan kami hanya boleh berada di Sarawak selama 90 hari(mengikut tulisan dalam slip imegresen yang kami terima). Adakah melebihi tarikh dan jangka masa tersebut kami akan dianggap pendatang haram????


Sdr. Ramli sebelum mula membuat rakaman
di Pasar satok.Dalam perut kapal terbang MAS, seperti biasa aku duduk bukan sebelah tingkap pesawat. tetapi kalau disebelah tingkap pesawat sekalipun apa yang boleh nampak, hanya gelap gelita waktu malam di luar pesawat.
Bosan jugak lebih satu jam setengah dalam pesawat. Yang agak tidak bosan kerana pramugari MAS yang melayan kami comel-comel belaka(ewahhh...macam kucing pulak...comel-comel...). Aku rasalah, mereka semua ni, yakni pramugari ni, tentu duduk di bilik bersolek berjam-jam agaknye......

Inilah keadaan dalam Pasar Satok sama
seperti pasar-pasar yang seumpamanya
di semenanjung.Tiba di KLIA lebih kurang jam 10 malam. Selepas mengambil beg-beg dan barang2 yang lain kami yakni aku dan Ramli menunggu puteri kepada sdr. Ramli untuk mengambil kami. Bila saja mereka sampai kami memuatkan barang dalam kereta dan terus meninggalkan KLIA jauh di belakang untuk pulang ke rumah......bye..Sdr. Ismail dan Ramli ketika di Lapangan
Terbang Kucing, Sarawak.


Ini pula ialah aku ketika di Lapangan Terbang Kucing, Sarawak......assalammualaikum...Ermm, Mail ni, snap foto aku tak focus. Ni mesti tangan dah gigil ni. Maklumlah 12 hari tak balik rumah lagi....

No comments: