Wednesday, July 22, 2009

UKM-GLOBAL STUDENT MOBILITY PARTNERSHIPS-SARAWAK 3


18 Julai 2009;
Selepas sarapan pagi, kami dari Unit Video sempat lagi merayau di Perkampungan Budaya di Santubung untuk merakam lokasi-lokasi yang masih belum dirakamkan. Sdr. Ramli telah merakan disekitar perkampungan termasuk Rumah Melayu, Rumah Cina, Rumah Melanau dan sebagainya. Dalam Rumah Melayu sdr. Ramli sempat merakamkan ruang-ruang dalam rumah berkenaan serta juga merakamkan seorang wanita bermain rebana dan menyanyikan sebuah lagu rakyat, eh! betul ke lagu rakyat....Sdr. Ramli sedang merakamkan seorang wanita sedang bermain rebana dan menyanyi lagu rakyat di Rumah Melayu.Sempat juga aku mengabadikan foto rumah Melanau dari kejauhan iaitu dari seberang sebuah tasik buatan.
Aku juga berkesempatan merakamkan foto di beranda Rumah Orang Ulu dimana kami bermalam selama satu malam.
Sdr. Ismail sempat ber'posing' ditangga Rumah Melayu sebelum kami bergerak untuk ke lokasi seterusnya.

Selain pakar dalam membuat rakaman video, sdr. Ramli cuba untuk bermain alat muzik etnik iaitu "Sape" sebelum meninggalkan Rumah Orang Ulu.
Di Rumah Orang Ulu ini juga kami sempat melihat bagaimana alat muzik 'sape' ini dibuat. Satu pengalaman yang berharga aku kira...

Para pelajar yang menyertai program UKM-Global student mobility partnerships sedang menunggu bas-bas yang akan membawa mereka ke lokasi yang seterusnya selepas Perkampungan Budaya di Santubung ini..


Apabila bas-bas sampai, semua pelajar menaiki bas-bas berkenaan untuk berkunjung ke sebuah rumah panjang...
Inilah rumah panjang yang dikunjungi oleh para pelajar tersebut. Sebenarnya rumah panjang ini hanya sedikit sahaja kerana yang lain-lainnya telah ditukar dengan rumah biasa yang lebih moden. Malah terdapat juga rumah yang dilengkapi siaran TV Astro.


Seorang pensyarah UKM dan seorang pelajar antarabangsa sedang mengatur langkah di atas sebuah rumah panjang.
Ini merupakan dewan utama kawasan rumah panjang berkenaan.

Setelah selesai membuat lawatan ke Rumah Panjang, kami bersama para pelajar bergerak pula ke Pusat Kajian Alam Semulajadi Semengoh untuk melihat 'Orang Utan'. Sdr. Ramli telah mengikuti rombongan berkenaan dan telah berjaya merakamkan "Orang Utan' tersebut.

Aku tidak menyertai rombongan berkenaan kerana keletihan dan terasa amat panas sekali. Sebaliknya aku pergi menjelajah Palm Garden of Sarawak. Dalam kawasan tersebut terdapat banyak pokok-pokok palm yang mungkin sedang dalam kajian.

Bangunan Pusat Kajian Alam Semulajadi Semengoh, Sarawak


Inilah diantara pokok-pokok yang terdapat dalam "Palm Garden of sarawak"
Keadaan persekitaran dalam "Palm Garden of Sarawak"

No comments: