Saturday, February 28, 2009

Festival Senitari UKM 2009



Cobak terka sapa yang datang STUDIOUKM semasa
kami buat rakaman MCP Festival Tari..

Timo kacih kepada Pelajar Pusat Pengajian Media dan
Komunikasi yang sudi berkunjung
ke STUDIO UKM malam ini...





SENI TARI

Seorang ahli sejarah tarian dan muzik Jerman bernama C. Sachs telah memberikan definisi seni tari sebagai gerakan yang berirama. Seni tari adalah pengucapan jiwa manusia melalui gerak – geri berirama yang indah. Dalam kebudayaan melayu terdapat berbagai – bagai jenis tarian , sama ada tarian asli ataupun tarian yang telah dipengaruhi oleh unsur – unsur moden. Menurut Jaafar Mampak, tarian melayu asli terbahagi kepada dua jenis. Pertama , tarian yang bercorak lemah lembut seperti tarian mak inang dan siti payung. Kedua , tarian rancak yang merupakan hasil daripada pengaruh tarian Portugis seperti tarian Ronggeng , Serampang Laut dan Singapura Dua.

Seni tari boleh dikategorikan dalam berbagai – bagai jenis. Antara pembahagian yang boleh dibuat terhadap seni tari melayu adalah seperti berikut :

  1. Tarian – tarian yang bercorak seni tari istana yang dipersembahkan pada waktu perkahwinan , pertabalan , istiadat menyembah dan sebagainya. Tarian – tarian ini termasuklah tarian siti payung , mak inang , asyik , gamelan dan sebagainya.
  2. Tarian – tarian yang memperlihatkan wujudnya pengaruh Arab dan Parsi seperti tarian rodat , hadrah dan sebagainya.
  3. Tarian rakyat seperti dondang sayang , ronggeng , joget dan sebagainya.
  4. Tarian yang khusus ditarikan oleh kaum lelaki sahaja seperti tarian kuda kepang , tarian labi – labi , tarian berdayung dan sebagainya.
*diambil daripada laman web;
http://members.tripod.com/Bobezani/budaya.htm



Sebentar tadi saya bersama krew rakaman telah membuat rakaman video Multiple Camera Production untuk program Festival Senitari Malaysia, UKM 2009 di Panggung Seni, DECTAR. Malam ini kami bekerja dengan kekuatan seramai 8 orang. Yang paling meletihkan ialah jurukamera kerana mereka tiada mempunyai sesiapa pun untuk menggantikan tempat mereka jika keletihan. Biasanya jurukamera untuk MCP menggunakan 3 buah kamera video ialah seramai 6 orang jurukamera. Namun pada malam ini ramai jurukamera tak dapat menghadirkan diri kerana masalah masing-masing... Yang dapat meluangkan masa untuk hadir pada malam ini ialah SAYA sendiri, RUHAIZAD, RAMLI, SULIMI, KHAIDIR, FIRDAUS, WAFIY, HANIM dan HASNAH...


Beberapa orang Pelajar Pusat Pengajian media dan Komunikasi telah berkunjung ke STUDIO UKM kerana ingin melihat kami mengendalikan rakaman video MCP berkenaan, namun begitu yang aku kenal namanya cuma seorang iaitu CIK LIZA yang juga seringkali berkunjung ke blog ku...iaitu studiouniversiti.blogspot.com/. "Cue" shot yang saya gunakan semasa rakaman berkenaan merupakan 'cue shot' yang ringkas sahaja kerana kami telah biasa dengan kerja berkenaan.

Malam ini merupakan pertandingan di antara kolej-kolej di UKM. Malam esok kami juga akan membuat rakaman MCP. Program festival malam esok(28 Feb. 2009) ialah pertandingan di antara IPTA termasuk UKM sendiri, UiTM, USIM, UNITEN, ASWARA dan juga Kolej Teknologi Makmal Perubatan. Program berkenaan bermula lebih kurang jam 8.40 malam......


Sekian untuk hari ini...bye...

9 comments:

ct_saggie said...

amboi2....en.daud xkan gambar liza jer...gambar ct mane?
erm....
ni jeles ni...

ct_saggie said...

xnak ajak ea...xper2...mcm ni la kawan...erm...hehehheee

CikLieYzaOnline said...

hahahahahaha...

gelamonyo den...
hahaha...
tu la ct..
org ajak xmau nk pi...
muahahahahaha
makacih studioukmdectar...
hahahahaha...gelak lagi..dan lagi..!!!!

ct_saggie said...

hamboi22....
gelak sakan nampak...
huhu..
alahai....
bila masa kak liza ajak...
tipu ea...
xbek lor....
erm..
xpe...
en.daud kenal dah ct..
nati pas ni...\
pakat nak kenakan kak liza
hahaah
kita amik pic sense..
huhu

ukmstudio said...

Kalau ct ada tentulah den tulis dua2 nama yang den kona,
"Liza dan Ct telah berkunjung ke studioUKM bla...bla...bla..."
...begitulah lenih kurang ayatnya dalam blog ni...

ct_saggie said...

alahai..
ye la...
en.daud..jom pakat kita sama2..amik pic sense kak liza...
heehehehe...
so...
kak liza...
hati2 pasni kalau ada kat studio tu....
jangan wat aksi cm2...
nati...
ct suh en.daud letak pic tu kat blog..
heheheehe

CikLieYzaOnline said...

oho...
adab dan sopan sntiasa kujaga..
itu amanah ayah dan bonda...
takkan sesekali ku sia2kannya...

apapapun..
tkasih skali lagi studioukmdectar...
gmbr skadar kenangan...
pengalaman lbih berharga,
kan stdio kan kan...

"cendol habis..
nenek marah...
itulah ungkapan yg mmbuatkn ku ketawa sepanjang mlm...heeee..
hanya yg dengar saja yg tau makna"

ct_saggie said...

hehehhe...
pe la kak liza ni


jgn la pk cm tu lak..
aduhai..
mksd ct,,,
nk take pic kak liza tgh masam muka durjana ke
yang xsenyum
kak liza kan suka senyum bila kamera di halakan ke akk liza
kan...

huhu

CikLieYzaOnline said...

hehehehe...
tu dah ada tu...
yg dengan rita tu...
masam mencuka...
sib baik ada yg tersenyum juga....
heeeeeeeeee