Wednesday, January 21, 2009

Mudahkah.....

Tugas membuat rakaman video bukanlah mudah seperti makan kacang.... Jika ada yang beranggapan begitu maka dia mungkin tidak berapa faham dengan tugas sebagai videographer. Untuk menghasilkan penerbitan yang benar2 baik, banyak aspek sewajarnya diambil kira tanpa sebarang pengecualian. Sudut kamera, shot-shot yang dirakam, komposisi subjek yang dibentuk, pencahayaan yang sesuai dengan mood dan sebagainya merupakan elemen yang amat penting dalam tugas menerbitkan sesebuah penerbitan video.

Antara perkara yang sewajarnya diingat dalam bidang video ialah peralatan.Tanpa peralatan tiadalah visual dan audio, tanpa visual dan audio, tentulah tiada penerbitan. Peralatan video yang akan kami bawa bersama untuk rakaman sepanjang Kembara Seri Perpatih II di Negeri Sembilan dan Melaka nanti ialah kamera video, tripod, bateri yang cukup, portable light, pita video yang mencukupi dan reflector. Tugas menyiapkan peralatan hendaklah dilakukan lebih awal agar tidak berlaku sebarang perkara seperti tertinggal peralatan yang perlu. Jika peralatan didapati kurang satu atau lebih maka ia akan memberi kesan kepada aktiviti rakaman berkenaan. Umpamanya jika tertinggal lampu maka sukar untuk membuat rakaman video di lokasi-lokasi yang memerlukan cahaya yang diperlukan seperti di lokasi-lokasi 'indoor'. Perlu diingat peralatan juga mesti dalam keadaan sempurna dan tidak rosak.


Selaian dari itu di lokasi-lokasi yang kita ingin dibuat rakaman tersebut mestilah mempunyai kemudahan kuasa elektik untuk tujuan mengecas bateri kamera dan sumber kuasa untuk lampu-lampu video. Seterusnya jangan lupa membawa bersama mikrofon beserta kabel penyambungnya. Mikrofon amat penting jika ingin merakamkan temu bual dengan individu yang ingin ditemu bual yang kenyataannya penting untuk dirakamkan dalam pita video. Mikrofon yang diklipkan ke baju atau tali leher akan menghasilkan bunyi yang bersih dari gangguan sekeliling.

Selain dari peralatan yang tersebut, peralatan-peralatan lain seperti tripod, bateri, pita video, reflector dan sebagainya, tidak kurang penting dalam tugas-tugas rakaman video. Harus diingat sekali lagi persiapan alatan mestilah dibuat awal sebelum memulakan tugas. Semua peralatan mesti disenaraikan dalam catatan supaya tidak timbul sebarang masalah "tertinggal peralatan".......

No comments: