Saturday, January 24, 2009

Konsert Dikir Barat...

Krew rakaman sedang bertugas
Persembahan Konsert Dikir Barat merupakan satu program yang dijalankan setiap tahun. Ia merupakan kali ke enam diadakan di DECTAR, UKM. Dalam Konsert Dikir Barat 2009 ini, tiga cabang seni budaya dari pantai timur telah digabungkan dalam persembahan iaitu Dikir Barat, Rebana ubi, Kertuk dan tarian. Konsert berkenaan amat menghiburkan bukan saja persembahan Dikir Barat itu sendiri tapi juga sketsa-sketsa yang diselitkan bersama dalam persembahan berkenaan. Kumpulan Dikir Barat dari UITM juga turut serta bersama Kumpulan Dikir Barat dari UKM dalam konsert berkenaan.

Menurut sejarah, Dikir Barat dikatakan hasil saduran dari tarian yang dikenali sebagai "Tarian Patung Inai" yang diminati oleh orang Siam dan Kelantan pada tahun 1800. Tahun 1940 an Pak Leh Tapang atau Haji Salleh telah mengubah seni berkenaan menjadi Dikir Barat dengan diiringi paluan alat muzik. Dikir barat juga dikatakan ada hubungan dengan Dikir Punjab yang dialunkan dalam Bahasa Punjab atau Arab dan juga Dikir Laba. Dikatakan Pak Leh Tapang telah menggabungkan unsur Patung Ianai, Dikir Laba dan Dikir Punjab untuk membentuk Seni Dikir Barat pada tahun 1948. Sama ada apa yang aku tulis ini benar atau tidak anda carilah kebenarannya sendiri, tak dapek nak tolong lagi dah......

Bagi kami pula, bila ada saja program di DECTAR yang memerlukan rakaman Kamera Berbilang atau Multiple Camera Production, maka kamilah orangnya yang bertanggung jawab dalam hal berkenaan. Persiapan teknikal kami jalankan sejak jam 6.00 petang lagi. Semua peralatan kamera dan peralatan dalam studio rakaman dipasang dan diuji. Hari ini krew yang terlibat dalam pemasangan dan pengujian alatan audio visual di Studio UKM dan DECTAR ialah SAYA , SDR. AZIZ, ZULHIMI, RUHAIZAD, KHAIDIR dan RAMLI. Semasa persembahan Dikir Barat di sebelah malamnya pula, krew lain yang terlibat sama ialah SDR. YUNUS, ISMAHASHIMI, HATA, BUKHARI, WAFIY, JAMALUDIN, SULIMI dan HANIM.

No comments: