Monday, December 15, 2008

Hmmmmm....apa boleh buat

Minggu ini merupakan minggu yang padat dengan tugas. Bukan tidak pernah berlaku sebelum ini tetapi minggu ini ada tugas yang berjalan serentak. Terdapat beberapa program yang memerlukan rakaman video. Perasmian Persidangan Belia Dunia 2008 di Marriot, Putrajaya perlu dirakam. Acara Sukan Antara Universiti Asean perlu dirakam. Sketsa untuk Malam Anugerah Seni UKM 2008 perlu dirakam. Syarahan Nobel Lorrette perlu dirakam. Dialog Nobel Lorrette juga perlu dirakam.

Selain dari itu persediaan CCTV untuk acara Karate-Do antara universiti asean di DECTAR perlu disediakan. CCTV untuk Syarahan Nobel Lorrette di Kompleks Tun Abdullah Salleh juga perlu disediakan. Semua tugas ini perlu dijalankan oleh tenaga kerja seramai empat orang dalam Unit Audio Video. Diharapkan tahun 2009 nanti akan mendapat tambahan tenaga kerja yang baru.

Pagi ini dua buah sketsa untuk Majlis Anugerah Seni telah dirakam. Sketsa tersebut ialah untuk intro sebelum pengumuman calon-calon Anugerah Mahasiswa. Berikutnya ialah sketsa untuk intro sebelum pengumuman Anugerah Seni Bela Diri. Sebelah petang pula rakaman Sketsa untuk intro calon Anugerah Seni Tari. Ketiga-tiganya telah dirakam dengan sempurna dan mendapat kerjasama yang memuaskan dari semua pihak yang terlibat. Rakaman akan dijalankan lagi..emmm..mungkin pada 28 haribulan... Sebelum waktu balik saya dan Sdr. Ramli sempat memasang kabel-kabel kamera untuk rakaman perasmian acara sukan Karate-Do di DECTAR pada esok hari iaitu 17 Disember 2008.

Dalam tugas berkaitan video, peralatan juga memainkan peranan penting disamping tenaga kerja. Peralatan yang kurang perlu ditambah. Peralatan yang telah 'out dated' perlu ditukar. Peralatan yang rosak perlu dibaiki. Semua peralatan ini perlu dipantau dan sentiasa berada dalam keadaan yang siap sedia untuk digunakan. Siapakah yang akan bertanggung jawab memantau dan berusaha untuk menangani masalah ini???? Maksud saya sebarang masalah berkaitan peralatan. Hmmmmm.....ia masih merupakan tanda soal yang BESAR jika ia melibatkan KOS atau BUDGET.......

Kalau kami terpaksa bertugas dengan keadaan peralatan yang serba serbi kekurangan....hmmm....apa boleh buat....jalankanlah juga walaupun hasil kerja berkenaan tersisip sebarang kecacatan......

No comments: