Wednesday, December 10, 2008

Alkohol dan Arak.....


Sdr. Ahmad Yunus Misdi.

Isu berkaitan alkohol dan arak seringkali menjadi bahan perbincangan terutama dikalangan orang-orang yang beragama Islam. Orang Islam akan mudah tersentuh apabila terdapat makanan atau minuman yang dimasukkan ke mulut mengandungi bahan haram berkenaan. Masalah arak dan alkohol ini selalu ditimbulkan dan dibincangkan dikalangan masyarakat setiap zaman bermula dari saat ia diharamkan di zaman Rasulullah s.a.w. Hingga ke zaman sekarang ini ia menjadi salah satu perkara penting yang dibincangkan dari seminar yang kecil-kecil di kedai-kedai kopi hinggalah ke seminar-seminar yang besar di institusi pengajian tinggi, di peringkat negara dan juga di kalangan negara-negara Islam di dunia. Hari ini Unit audio Visual, Pusat Penerbitan, UKM telah membuat rakaman video sebuah forum bertajuk 'Alkohol dan Arak: Dimana Halal dan Haramnya'.

Semua jurukamera video Unit Audio Video, Pusat Penerbitan sedang bercuti sempena Hari Raya Aidul Adha dan cuti sekolah untuk balik ke kampung dan sebagainya. Oleh yang demikian Unit Audio Video, Pusat Penerbitan telah meminta bantuan jurukamera Fakulti Kejuruteraan UKM, SDR. AHMAD YUNUS BIN MISDI untuk membuat rakaman forum berkenaan.

Ahli-ahli panel forum tersebut ialah PROF. MADYA DR. MOHD. KHAN AYOB (FST, UKM), EN. DZULKIFLI MAT HASHIM (UPM), dan USTAZAH TAQWA (JAKIM) sementara PROF. DATO' PADUKA DR. MAHMOOD ZUHDI (UIA) tidak dapat menghadirkan diri. Pengerusi Forum ialah PROF. DATO' DR. MOHD. YUSOF OTHMAN (UKM).

Antara perkara yang mampu dicatatkan ialah;
- Istilah ALKOHOL berasal dari istilah Arab iaitu 'al-Kohl' dan diperkenalkan selepas zaman Rasulullah s.a.w.

- Istilah Arak juga berasal dari bahasa Arab iaitu 'al-Khamr'

- Alkohol adalah istilah umum

- Jenis alkohol;
ETANOL iaitu sebatian yang memabukkan
METANOL yang juga memabukkan tetapi juga beracun (toxic)

- Fatwa Kebangsaan 1988 mengatakan, alkohol sebagai bahan penstabil dalam kordial adalah diharuskan dan ia tidak memabukkan.

- Terdapat perbezaan diantara penghasilan alkohol untuk minuman dan alkohol untuk tujuan yang lain.

- Proses penapaian(pemeraman yang menggunakan ragi) sedikit sebanyak akan menghasilkan alkohol, tapai umpamanya. Namun tapai diharuskan dalam Islam menurut kata Ustazah dari JAKIM.

- Arak mengandungi alkohol tetapi bukan semua alkohol itu haram hukumnya.

- Apabila alkohol dicampurkan dengan makanan dan dipanaskan selama 2 jam setengah, ia masih lagi wujud dalam makanan berkenaan.

Untuk keterangan yang lebih lanjut dan memuaskan hati maka dipersilakan saudara/ saudari menghubungi pihak JAKIM dan juga ahli-ahli panel yang berkenaan.............................................

Alamat web JAKIM
http://www.islam.gov.my/portal/


No comments: