Tuesday, September 28, 2010

Pertandingan Lagu Irama Asli.

Pertandingan sedang berlangsung.
Jam lebih kurang 11.00 am waktu tempatan, bertarikh 28 September 2010, aku terima SMS bukan SOS daripada sdr. Ruhaizad menyatakan En. Rafie, Ketua Pusat Kebudayaan call malam nanti ada rakaman video MCP pertandingan Irama Lagu Asli di Panggung Seni. Aku menjadi 'blur' sekejap sebab yang aku tau tiada apa2 rakaman video dalam jadual hari ini.

Tanpa membuang masa aku terus hubungi sdr. Hairi iaitu salah seorang staf Pusat Kebudayaan untuk mendapatkan kepastian sama ada sms yang aku terima tu benar atau palsu. Sdr. Hairi mengatakan hal tersebut adalah benar bukan palsu. Aku pun meminta sdr. Hairi bagi tau staf pentadbiran Pusat Kebudayaan untuk ;fax' kan surat dengan segera secara 'official'.

Pertandingan sedang berlangsung di Panggung Seni.

Surat ini amat penting sebagai bukti bahawa kami membuat rakaman berkenaan bukan tugas yang palsu terutama krew bantuan yang perlu surat tugas untuk 'claim' kerja lebih masa.

Hampir tengah hari aku diberitahu dan diberi surat Pusat Kebudayaan oleh Setiausaha Penerbit UKM, Kak Maah. Bila aku perhatikan tarikh tugas tersebut 29 September iaitu malam esok. Tanpa berlengah aku talipon sdr. Jasril di Studio UKM sama ada benar program tersebut malam ini atau malam esok. Jasril mengiakan bahawa program tersebut malam ini bukan esok. Kemudian aku talipon pula sdr. Hairi, beliau kata program tersebut malam ini bukan malam esok. Tarikh dalam surat yang telah di 'fax' itu merupakan tarikh yang tidak benar. Ermmm...macam2.

Kami terpaksa membuat segala persiapan yang perlu untuk rakaman MCP berkenaan. Malam ini aku bertindak sebagai jurukamera kerana krew bantuan tidak mencukupi dan ada yang menarik diri 'last minute'. Krew bantuan yang datang ialah sdr. Bukhari, Hasnah, Sulimi, Khaidir dan Hanim sementara krew unit kami yang tidak hadir ialah sdr. Ramli kerana beliau mempunyai program keluarga. Dia cuma sempat membantu pemasangan peralatan audio sahaja yang kemudiannya dikendalikan oleh sdr. Sulimi. Apa2 pun tugas malam ini berjalan dengan lancar dan licin cuma sekali sekala kamera 2 mengalami gangguan dimana visual nya ada ketikanya tidak boleh 'lock', apa nak buat itulah perkara yang kami terpaksa tanggung untuk jangka masa yang agak lama hingga ke hari ini....

daudmontakzakaria.


No comments: