Saturday, March 27, 2010

AKHIRNYER....(AKHIR MCP PELAJAR MEDIA 2010)

HARI ini, Jumaat, 26 Mac. 2010, merupakan hari terakhir Penerbitan MCP(multiple Camera Production) bagi Pelajar Pusat Pengajian Media dan Komunikasi, UKM tahun 2 dan 3, di STUDIO UKM, DECTAR.
Bukan mereka saja yang berasa lega malah kami krew studio pun turut berasa lega kerana selama sebulan kami membimbing mereka cara mengendalikan penerbitan MCP, siang dan malam(kecuali Sabtu & Ahad).

Bila dah tamat tentu gumbira, bukan......



Mereka nilah yang sering menunggu Studio
UKM semasa latihan MCP pelajar...

Hari akhir ini, sejumlah tiga buah kumpulan yang terdiri daripada pelajar tahun 3
telah membuat penerbitan mereka. Masing-masing kumpulan,
diketuai oleh Pengarah Studio masing-masing iaitu
Leesan Chong, Eaven Sun dan Adham.
Sementara itu kumpulan
pelajar tahun 2 pula telah menyelesaikan penerbitan akhir mereka semalam
iaitu hari Khamis 25 Mac.



Kemungkinan pada tahun 2011 rutin begini akan berlaku lagi, namun perkara berkenaan tidaklah dapat dipastikan lagi...

Sepanjang sebulan kami mengendalikan dan membimbing para pelajar, kami tidaklah sekali-kali berlaku sikap berat sebelah....ewah, puji dirilah tu....kami melayan mereka semua dengan adil dan saksama, tak percaya? Ermmm...tanyalah kami.....



Ermmmm...inilah staf Pusat Pengajian Media...sdr. Rosli Robai atau Junior Mastermind....tak tau sama ada dah berpunyer atau belum....




Ermmm...DR ASIAH perhati tu.....

Sepanjang sebulan juga kami bersama semua pelajar tu, banyak gak pengalaman yang kami dapat dan banyak gak sikap yang dapat kami perhatikan...ada yang 'moody'...ada
yang 'pendiam'....ada yang peramah dan mudah bergaul....ada yang macam 'malu-malu' jer...
dan ada gak yang 'macam sombong' ....heh...heh...heh..
ye ker ada yang 'macam sombong'...?, rasa2nyer takde yang sombong kan....?


Apa yang kami harapkan, selama sebulan tersebut, mereka dapat memperoleh sedikit sebanyak pengetahuan berkaitan Multiple Camera Production(MCP). Mungkin peralatan di studio berkenaan tidak secanggih apa yang wujud di stesen-stesen penyiaran, namun sekurang-kurangnya para pelajar faham konsep penerbitan MCP tersebut.

Ini merupakan kumpulan pelajar tahun 2.....ermm...lupe name Pengarah Studio nyer....



Di 'studio floor' semasa rakaman
berlangsung..

Kami juga amat berharap, telah dapat menjalankan tanggung jawab kami dengan sepenuhnya walaupun ilmu kami tidak sehebat dan setinggi mana pun......
Diharapkan juga sedikit sebanyak pengetahuan MCP yang tak seberapa itu akan menjadi pemangkin untuk mencapai lebih banyak lagi pengetahuan ketika berada di luar
UKM sama ada semasa Latihan Industri atau pun semasa sudah
menjadi salah seorang ahli penyiaran nanti....

Sepanjang minggu akhir penerbitan MCP berkenaan ada gak aku terdengar desas desus yang mengatakan terdapat dikalangan pelajar yang mengalirkan air mata gembira, sedih atau mungkin jugak air mata yang melambangkan 'Thank You My Lord'.....mungkin....sapa tau kan....???. Ermmm...situasi begini sering kami hadapi hampir setiap tahun....ermmm...tapi apa yang nak dimalukan....air mata mungkin mampu mengungkapkan sesuatu yang tidak mampu diluahkan oleh kata-kata...bukan begitu....

Tekunnyer membuat persiapan.....


Ermmmm....tekunnyer juruaudio...

Dapat diperhatikan juga, ramai dikalangan mereka yang memberikan komitmen yang tinggi dalam penerbitan MCP ini. Kami menganggap komitmen yang tinggi merupakan simbol yang menunjukkan mereka amat berminat dengan penerbitan MCP ini...
eh! ye ker minat sangat ni....











Tekun untuk menyiapkan set penerbitan mereka.....




Krew hanya mampu bertindak sebagai pemerhati
sahaja semasa penerbitan akhir MCP










Memerhati dari luar Bilik Kawalan semasa penerbitan akhir....





Sedang menyiapkan set.....












Persiapan sebelum 'on air'....



Bersolek sebelum 'on air....'

















Sedang 'on air'.....




Sedang ke udara.....












Sedang 'on air...'




Bersiap sedia untuk 'on air...'












Tumpuan diperlukan semasa 'on air'...




'tension' gak semasa 'on air' ni....kan gitu...???










Juru audio pun mesti memberikan tumpuan yang sepenuhnya semasa 'on air' kalau tak VT akan 'bisu'



Ermmm...Kak Gee pun dijemput gak....











Bersiapa sedia sebelum 'on air'...





Tumpuan 100%












Semasa 'on air'...



Kumpulan Adham.....

Sejujurnya, selama 2 minggu aku bersama mereka di Studio UKM(hampir 2 minggu cuti kemalangan...) hanya segelintir saja yang aku kenal...

Diantara mereka yang aku agak kenal ialah Adham, Jingjing, Bulat, Aini, Heliantus, Cikin, Syimah, Lata, Peng Peng, Emily, Suet Nee, Bakong, Mirul, Dayah, Rash, Leesan Chong,Sue, ermmm...lagi saper arrr...ermmm...mungkin aku kenal ramai lagi muka mereka tapi lupa nama mereka....apa-apa pun, semoga kalian berjaya dalam kehidupan masing-masing....

Mirul............

daud montak zakaria...
27 Mac.2010; 2.00 am

4 comments:

+miaSakura+ said...

thanx en daud sbb byk tolong n bg tnjuk ajar..^^

studioukm said...

Sama2.....

Eaven Sun Lee Peng said...

Wow! So efficient you post this MCP! Thank you so much! Thank to every people in studio who had been teaching us! TERIMA KASIH ^^

studioukm said...

U're welcome....