Tuesday, October 27, 2009

Tugas...tugas...mana satu erk....


Hari ini, 27 Oktober 2009, hari Selasa, kami diminta untuk membuat pemasangan peralatan rakaman video dan cctv di Bilik Senat untuk program:
"Harvard Ezra F. Vogel Malaysia/Singapore Initiative Public Lecture Series"
Dimaklumkan bahawa Siri Seminar tersebut akan diadakan seperti berikut:
Tarikh: 28 Oktober 2009 (Rabu)
Masa: 2.30 petang
Tempat: Bilik Senat, UKM
Penceramah: Prof. Sugata Bose, Harvard University
Tajuk: The Idea of Asia in Modern History
Persiapan peralatan untuk rakaman dan tayangan di Bilik SenatDalam mesyuarat induk berkaitan program ini, kami diminta membuat rakaman video serta cctv untuk dirakam dan ditayangkan di lobby dan juga di Bilik Majlis.
Petang tadi kami membawa 2 buah LCD TV dan kabel-kabel yang berkaitan ke Bilik Senat. Tiba di sana Bilik Senat didapati digunakan untuk mesyuarat, oleh tu tak dapatlah kami membuat pemasangan peralatan dan terpaksa ditunda pada waktu malam.
Bilik Senat tempat yang akan digunakan untuk program berkenaan.
Waktu malam tiba di UKM sebelum jam 8.00 malam dan tidak lama kemudian tiba Siti Suraya. Aku pergi 'log in' kedatangan di Dataran Canseleri. Kembali ke kereta dan Suraya beritau Shahrul dah berada dalam Bilik Senat.
Sebentar kemudian Jasril Amry dan Shahrul tiba. Kami bersama naik ke tingkat 5 iaitu paras Bilik Senat.

Persiapan sedang dilakukan yang melibatkan tiga jabatan iaitu Pusat Penerbitan, Jabatan Pembangunan dan Pusat Teknologi Maklumat.
Tiba di tingkat 5 kelihatan kontraktor JPP sedang membuat persiapan kabel-kabel untuk penghantaran visual ke Bilik Majlis dan juga ke LCD TV di lobby.
Oleh itu kabel-kabel video kami tidak digunakan dan kami tidak perlu memasang kabel berkenaan kerana semuanya akan disiapkan oleh kontraktor berkenaan.

Sdr. Shahrul dan Jasril...ermmm...entah ape yang mereka buat...


Selepas memasang kamera untuk 'ujian rakaman' dan juga pemasangan LCD TV, kami pun duduk menunggu kontraktor tersebut menyiapkan pemasangan kabel-kabel.
Setelah siap ujian rakaman dan tayangan di layar dilakukan. Semua visual di layar-layar tayangan dalam Bilik Senat, Bilik Majlis dan lobby diteliti.


Setelah pemasangan kabel kamera, kamera dan LCD TV diselesaikan, duduklah untuk berehat.


Setelah selesai kami pergi menjamu selera, sebab mungkin ada dikalangan kami yang masih belum makan malam lagi.
Masa makan, semasa suapan dilakukan sempat juga bercerita tentang tugasan.....Selamat makan.......Selesai makan, kami pun kembali ke Bilik Senat untuk membuat pemeriksaan akhir peralatan di sana.
Setelah berpuas hati kami mengemaskan kembali kabel-kabel dan kamera video untuk di bawa kembali ke Pusat Penerbitan.
Esok kami akan datang kembali waktu pagi untuk menyelesaikan tugas berkaitan audio di lobby kerana ia masih belum selesai. Program berkenaan akan berlangsung jam 2.30 petang, masih sempat untuk mengemaskan apa yang belum sempurna.

Selamat makan malam juga untuk kalian berdua.....
Sebenarnya unit kami akan melakukan dua tugas rakaman iaitu di Bilik Senat dan juga di Kompleks Tun Abdullah Salleh. Kedua-duanya berjalan serentak cuma tugas di Kompleks Tun Abdullah Salleh bermula daripada waktu pagi....Semoga semua dapat disempurnakan tugas berkenaan tanpa masalah...

daud montak zakaria...

No comments: