Sunday, February 1, 2009

Hari terakhir Kembara.....
Sdr. Wafiy dan sedaro lamonyo...

Ketika di Empangan Semenyih

Hari ini merupakan hari terakhir Kembara Seri Perpatih II anjuran PERMANIS. Destinasi pertama yang dilawati oleh para peserta kembara ialah Balai Undang-Undang Luak Jelebu di Pekan Kelawang, Jelebu. Disini mereka meluangkan masa selama lebih kurang satu jam di Balai Undang-Undang dengan mendengar taklimat, melawat sekitar serta menikmati jamuan. Krew video merakamkan aktiviti mereka di sini. Aku tidak turut serta berada di dalam Balai Undang ini kerana bersedia dalam kereta untuk membawa krew video.

Dari balai Undang Luak ini, mereka kemudian bergerak dengan kenderaan ke Muzium Adat untuk majlis penutup program Kembara Seri Perpatih II ini. Krew video telah merakamkan semua aktiviti mereka di Pekan Kelawang ini iaitu di Balai Undang dan di Muzium Adat ini. Pekan Kelawang ini bukanlah pekan yang besar. Keluasannya kecil sedikit daripada pekan Kajang.

Majlis perasmian penutup program kembara ini telah dilakukan oleh Undang-Undang Luak Jelebu. Esey dah lupo sapo namonyo...sebab esey bukan orang Negori. Selepas ucapan, majlis jamuan makan tengah hari pula mengambil tempat. Kemudian diadakan pula sesi lawatan di dalam Muzium Adat. Tidak banyak yang boleh kami rakam dalam muzium berkenaan kerana kekurangan cahaya.

Di akhir program beberapa peserta kembara telah kami rakamkan pendapat mereka berkaitan kembara ini. Rata-rata memuji program ini. Pelajar yang dipilih untuk memberi pandangan ialah pelajar dari IPT selain pelajar UKM, pelajar Sabahan, pelajar UKM asal dari Indonesia, kumpulan penyelidik dan urus setia. Wartawan Sinar juga turut berada di majlis penutup dan majlis2 sebelum ini sepanjang kembara ini berada di Negeri Sembilan.

Apabila program ini tamat dan mula bergerak kembali ke UKM, krew video minta keluar dari konvoi untuk menuju balik ke UKM. Kami pulang melalui jalan raya menuju ke Semenyih. Inilah kali pertama kami melalui jalan ini. Jalan yang bengkang bengkok dan bukit yang di kiri kanan ditumbuhi hutan tebal serta suasana yang dingin dan menyegarkan. Kami singgah sebentar di Empangan Semenyih untuk melihat suasana permandangan di empangan berkenaan. Saudara Wafiy sempat memberi biskut kepada monyet(sedaro lamonyo...) yang berkeliaran di tepi jalan raya di Empangan Semenyih. Kami menyambung kembali perjalanan ke UKM. Sebelum tiba di UKM kami menerima panggilan handphone daripada Sdr. Wafiy. Dia memberitau kami bahawa konvoi kembara telah melepasi pekan Semenyih menuju UKM. Sdr Wafiy sebelum ini telah turun di pekan Semenyih untuk menunggu ayahnya mengambilnya di sana. Tiba di UKM kami menunggu konvoi memasuki pintu utama UKM. Di sini krew video sempat merakamkan detik dimana konvoi kembara memasuki pintu utama Universiti Kebangsaan Malaysia. Maka tamatlah sudah Kembara Seri Perpatih II Negeri Sembilan dan Melaka ini...

Wassalammmm...............................

2 comments:

telingkah zapin...* said...

abg kameraman.. thnxs sbb ikut KSP II..
weee...

ukmstudio said...

Sama-sama...kalau dipelawa kami akan cuba penuhi mana yang mampu...