Monday, February 9, 2009

Felda Raja Alias, Serting

Rumah-rumah di dalam Felda Raja Alias, dah banyak berubah...Di sanun terdapat repliko buku bosar, kalau di baco setahun pun tak tontu boleh selosai. Lupo nama tompek ni..

Kepado sapo2 yang tak kona pokok gotah, nilah dio. Kalau tak kona jangan mandai2 gambarkan pokok gotah macam pokok padi.

Pokok-pokok gotah

Satu lokasi di Bukit Putus


Sdr. RAMLI (Unit Video) dan Sdr. ISMAIL (Unit Foto) ketiko singgah minum di Perhentian Seremban maso dalam perjalanan balik ke UKM. Gambar aku takdo sobab aku yang rakam foto ni. Boss pun takdo sobab dio sodang order minuman...

Hari ini bertolak ke Serting, Negeri Sembilan untuk membuat rakaman video dan foto berkaitan Felda Raja Alias. Tujuan rakaman ini adalah untuk dijadikan footage multimedia yang akan ditayangkan semasa pelancaran buku Penerbit UKM nanti. Kami bertolak jam 9.00 dengan manaiki kereta boss kami Prof. Dr. Kamaruddin M. Said. Sdr. ISMAIL memandu kereta tersebut sementara AKU dan Sdr. RAMLI duduk dibelakang. Boss kami duduk sebelah pemandu. Kami melalui Senawang, Bukit Putus atau Ulu Bendul, Kuala Pilah, Juasseh, Bahau dan sampai di Serting.Tiba di Serting atau di Felda Raja Alias kira-kira jam 12.00 tengah hari. Kami terus merakam video papan tanda masuk ke Felda Raja Alias. Felda ini pernah menjadi lokasi filem BILUT yang di lakonkan oleh Rosyam Noor dan Eja. AKU dan Sdr. RAMLI merakam video sementara Boss kami dan Sdr. ISMAIL merakam gambar foto. Lokasi yang kami rakamkan ialah Kolej Felda, rumah-rumah di Felda Raja Alias dan juga pokok-pokok getah. Multimedia berkenaan ialah berkaitan kemajuan Felda dari mula dibentuk sehinggalah sekarang. Kami menghabiskan masa rakaman selama kurang lebih tiga jam di sana. Hampir jam 3.00 petang kami mula bergerak kembali ke UKM. Tiba di UKM lebih kurang jam 5.00 petang.

No comments: