Tuesday, January 6, 2009

Skim Pencen atau KWSP, hmmm...nak pilih mana erk???

Hari ini kami membuat rakaman MCP (Multiple Camera Production) ceramah Opsyen dari KWSP ke Skim Pencen. Ceramah berkenaan di sampaikan oleh Datuk Yeow, hmm...entah aku pun lupa namanya betul ke datuk Yeow.... Beliau ialah dari Bahagian Pencen JPA. Presiden CEUPEC juga turut hadir dan memberikan ucapan juga dalam program berkenaan. Program tersebut berlangsung selama 3 jam iaitu dari jam 9.00 pagi hingga 12.00 tengah hari dan sarat dengan pertanyaan oleh kakitangan kerajaan yang hadir. Ceramah berkenaan telah dihadiri oleh kira2 dalam lingkungan 500 orang dan kemungkinan majoritinya ialah kakitangan kerajaan yang telah memilih skim KWSP yang ingin kembali ke Skim Pencen. Pandangan aku kedua2 skim mempunyai kelebihan masing2 dan yang dapat aku kutip dari ceramah tersebut ialah yang memilih skim pencen mereka akan dapat pencen sepanjang usia mereka hidup. Jika mereka meninggal ia akan dinikmati pula oleh isteri pesara yang telah meninggal dan juga oleh anak2 mereka sehingga berusia 21 tahun. Pesara juga mendapat kemudahan perubatan. Bagi kakitangan yang telah memilih skim KWSP mereka tidak mendapat kemudahan perubatan apabila bersara dan mereka hanya bergantung kepada caruman KWSP sepanjang perkhidmatan mereka. Mungkin mereka memperolehi ganjaran yang besar namun jika silap pengurusan ganjaran yang besar mana pun akan habis dengan sekelip mata. Misalannya jika selepas bersara kita hidup selama 10 tahun atau 120 bulan. Jika kita berbelanja RM2,000 sebulan maka kita perlu ada RM240,000 jika kita memelih skim KWSP. Ditambah lagi dengan kemudahan perubatan yang tidak percuma....

Lain pula dengan pesara dari katogori skim pencen, dia akan terus menikmati pencennya sehingga bila2 selagi dia masih hidup dan akan beralih kepada isteri2 dan anak2 apabila dia sudah meninggal dunia. Oleh itu tepuk dada tanya selera, skim manakah yang menjadi idaman, KWSP atau PENCEN. Pengisian borang tawaran untuk membuat pilihan dari KWSP ke Skim Pencen akan tamat pada 31 Januari 2009.

Rakaman MCP kami cuma dianggotai oleh 5 orang krew sahaja. Program dalam waktu pejabat menyebabkan kami sukar untuk mendapatkan bantuan dari krew2 jabatan lain dalam UKM. Oleh yang demikian yang paling letih berdiri sehingga 3 jam tanpa berhenti ialah jurukamera...hmmm....kesian mereka.....apa boleh buat..terimakasih ajelah... Krew yang terlibat dalam rakaman berkenaan ialah saya sendiri, SDR. AZIZ, SDR. KAMARUL, SDR. RAMLI dan SDR. FIRDAUS dari Unit Cetak Pusat Penerbitan.

3 comments:

Si uLaM M@niS said...

Pilih jangan tak pilih abang Daud.

Si uLaM M@niS said...

Pilih...pilih...pilihhh...razif dah pindah umah sendiri kat Kajang....dia ada bagitau abang Daud tak?

ukmstudio said...

Razif tak bagi taupun...mungkin kecik hati sebab tak pergi jamuan Hari Raya Puasanye tahun lalu kut...