Friday, December 19, 2008

Penyuntingan Sketsa...

Hari ini proses penyuntingan video 'sketsa' untuk Malam Anugerah Seni UKM 2008 telah dimulakan. Tiga buah babak telah disunting. Walau bagaimanapun masih banyak lagi yang belum disunting malah masih belum lagi dibuat penggambaran. Penggambaran banyak ditangguhkan kerana masing-masing terlibat dengan tugas yang perlu diutamakan. Seperti kami dimana kami terlibat dengan rakaman dan penyediaan CCTV untuk Syarahan dan Dialog Nobel Laureate. Selain dari itu kamai juga terlibat dengan rakaman dan penyediaan CCTV untuk Asean University Games 2008 dalam kampus UKM di Bangi. Apa-apa pun penggambaran akan disambung minggu depan...InsyaAllah kalau tiada sebarang aral. Penyuntingan dan pos produksi mesti disiapkan sebelum 9 Januari 2009 kerana tarikh berkenaan merupakan tarikh majlis Anugerah Seni UKM 2008 yang akan berlangsung di DECTAR.

Dalam penggambaran sketsa ini 'continuity' amat penting jika tidak akan menghadapi masalah apabila telah tiba di peringkat penyuntingan umpamanya tertinggal 'shot-shot' yang penting. Kalau tertinggal satu 'shot' pun kita akan menghadapi masalah apabila membuat penyuntingan. Oleh itu 'continuity 'wajib dijaga dengan teliti. Itulah sebabnya dalam setiap penggambaran ia memerlukan seseorang untuk menjaga 'continuity shot'. Individu yang menjaga 'continuity ' akan teliti mencatat 'shot-shot' supaya ia tidak lari dari continuity yang sepatutnya. Penjaga 'continuity' ini dikenali sebagai 'contigirl' mungkin sesuai untuk wanita kerana wanita lebih teliti kepada perkara-perkara yang kecil dan terperinci.

Diperingkat penggambaran atau produksi, ramai krew diperlukan sepanjang penggambaran berkenaan. Krew-krew berkenaan ialah pengarah, jurukamera, jurulampu, juruaudio, contigirl, jika perlu penolong pengarah, dan beberapa orang lagi. Jika penggambaran hanya dilakukan oleh DUA ORANG krew sahaja...hmmmmm....itu amat menghairankan TETAPI tidak mustahil untuk melakukan, cuma produksi berkenaan akan menjadi perlahan dan mungkin sukar untuk disiapkan mengikut waktunya....namun kalau sudah menjadi tugas ia mesti juga disiapkan......tanpa terkeluar daripada 'dateline' yang telah ditetapkan...


No comments: